Kirgisian vallankumouksella vastustajia

Tuhannet Kirgisian vallankumouksen vastustajat valmistelivat lauantaina mielenosoitusmarssia pääkaupunkiin Bishkekiin. Maan uuden turvallisuusjohtajan mukaan marssi kuitenkin peruuntui, kun mukaan ei lähtenyt tarpeeksi väkeä.

Ulkomaat

Osa marssijoista kerrottiin tukeneen syrjäytettyä presidenttiä Askar Akajevia, osa piti vallankumousta perustuslain vastaisena.

Väliaikaisen presidentin Kurmanbek Bakijevin mukaan uusilla vallanpitäjillä ei ole toistaiseksi aikeita julistaa maahan poikkeustilaa ja Bishkek on rahallinen.

Uusi hallinto yrittää hillitä vallankumouksen jälkeen alkanutta ryöstelyaaltoa. Kaduilla partioi entistä enemmän poliiseja ja he ammuskelivat illalla ilmaan saadakseen väkijoukkoja hajaantumaan.

Poliisin arvion mukaan perjantain ja lauantain välisenä yönä kolme ihmistä sai surmansa ryöstöihin liittyneissä väkivaltaisuuksissa.

Bakijev nimitti jo perjantaina maahan uuden hallituksen ja ilmoitti, että presidentinvaalit pidetään kesäkuussa.

Akajeville turvapaikka Venäjältä Kirgian syrjäytetty presidentti Askar Akajev on Venäjällä, kertoo Kremlin tiedote. Akajev tuli Venäjälle Kazakstanista. Kremlin mukaan Akajev pyysi Venäjältä turvapaikkaa, ja hän sai sen. Akajev on sanonut palaavansa vielä ulkomailta. Hän syyttää maansa oppositiota laittomasta vallankaappauksesta. Venäjän presidentti Vladimir Putin on ollut yhteydessä Kirgisian uuteen johtoon. Putin kertoi Venäjän haluavan edelleen ylläpitää maiden välillä hyviä suhteita. Venäjän mielestä Akajev on silti Kirgisian laillinen johtaja. Kirgisian vt. pääministeri Bakijev puolestaan on luvannut, etteivät maan Venäjän-suhteet heikenny, vaikka Venäjä ottaisikin Akajevin vastaan. Perjantaina Akajev sanoi olevansa ulkomailla vain tilapäisesti. Hän syytti Kirgisian oppositiota perustuslainvastaisesta vallankaappauksesta. Bakijevin mukaa Akajevia odottaa karu vastaanotto, jos hän tulee takaisin Kirgisiaan. Hänen mukaansa kansan viha Akajevia kohtaan on niin suurta, että paluu olisi vaarallinen. Reuters, AFP, AP, DPA

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus