Etyjin johtaja sovittelee Kirgisiassa

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön pääsihteeri Jan Kubis on saapunut Kirgisian pääkaupunkiin Bishkekiin sovitellakseen maan vallanjaossa. Epäselvää on, kumpi parlamentti on laillinen, vanha vai uusi.

Ulkomaat

Uusi parlamentti ehti vannoa valansa ennen presidentti Askar Akajevin syrjäyttämistä, mutta toisaalta juuri syytökset sen vaalien vilpillisyydestä laukaisivat vallankumouksen.

Toinen vallankumouksen johtajista, maan uusi turvallisuuspäällikkö Felix Kulov katsoo, että valta kuuluu kaikesta huolimatta uudelle parlamentille. Myös keskusvaalilautakunta ja yleinen syyttäjä ovat tällä kannalla.

Kulov on myös rauhoitellut osaltaan valtakiistaa sanomalla, ettei pyri presidentiksi kesäkuun vaaleissa, jos siitä on haittaa Kirgisian vakaudelle.

Vanhan parlamentin kansanedustajat kuitenkin sanovat, että mikäli he luovuttavat ohjakset uusille edustajille, joista valtaosa on Akajevin kannattajia, nämä saattavat jopa yrittää vastavallankumosta.

Elämä Bishkekissä on palaillut raiteilleen kauppojen ryöstelyn aiheuttamasta kaaoksesta. Poliisi ja vapaaehtoiset partioivat katuja, joita hiljentää myös yöllä alkanut lumisade.

Lähteet: AFP, DPA, AP