Maanjäristys aiheutti tsunamivaaran Aasiassa

Kaakkois-Aasiaa vavisutti maanantaina klo 19 Suomen aikaa voimakas maanjäristys. Voimakkuudeltaan 8,7 richterin järistyksen keskus oli noin 200 kilometriä Sumatran saarelta länteen. Pahinta tuhoa järistys näyttää aiheuttaneen Indonesian Niasin saarella, jossa maan katastrofikeskus arvioi kuolleen ainakin tuhat ihmistä. Uhriluvun pelätään nousevan yhä.

Ulkomaat

Varmistettuja kuolemantapauksia on tähän mennessä yli 400, joista 330 järistyksen keskuksen lähellä sijaitsevassa Niasin saarella ja sata sen viereisellä Simeuluen saarella.

Niasin tärkeimmän kaupungin Gunungsitolin rakennuksista jopa kolme neljäsosaa on viranomaisten mukaan tuhoutunut. Arviolta 10 000 ihmistä on paennut kaupungista sisämaahan. Myös Sumatran pohjois- ja länsiosissa kymmenettuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa järistyksen takia. Simeuluen saarelle iskeytyi maanjäristyksen jälkeen kolmimetrinen hyökyaalto, joka sai aikaan pahaa tuhoa. Sekä saaren satama että lentokenttä ovat vahingoittuneet. Mahdollisista kuolonuhreista ei ainakaan toistaiseksi ole tietoa. Laaja tsunamivaroitus

Järistys johti evakuointeihin Indonesiassa, Sri Lankassa, Intiassa, Malesiassa ja Thaimaassa, sillä alueella pelättiin tsunamin syntymistä. Myöhemmin tsunamivaroitus annettiin myös Madagaskarilla ja Mauritiuksella.

Puolenyön jälkeen kaikki maat olivat peruneet tsunamihälytyksensä, ja ihmiset saivat palata koteihinsa.

Järistyksen keskus oli noin 1 400 kilometriä Indonesian pääkaupungista Jakartasta luoteeseen. Viranomaiset kehottivat maita evakuoimaan vaarassa olevat rannikkoalueet mahdollisimman nopeasti.

Indonesiassa Banda Acehin maakunnassa järistys katkoi sähköjä ja aiheutti asukkaissa paniikkia. Uutistoimisto AFP:n mukaan tuhannet ihmiset ovat paenneet kodeistaan.

Myös Thaimaan turistikeskuksessa Phuketissa ihmiset siirtyivät turvaan. Phuketin viranomaisten mukaan 3 000 - 4 000 turistia ja paikallista asukasta evakuoitiin Patongin ja Kamalan ranta-alueilta.

Myös jälkijäristyksiä on rekisteröity. Helsingin yliopiston seismologian laitoksen erikoistutkijan Matti Tarvaisen mukaan niitä oli tullut tiistaiaamuun mennessä jo kolmisenkymmentä.

Hänen mukaansa jälkijäristysten loppumisen ajankohtaa ei pystytä arvioimaan, sillä niitä voi periaatteessa tulla vaikka kuinka pitkään.

Indonesian armeija on lähettänyt tuhoalueelle sotilaslääkäreitä, kaksi elintarvikkeilla ja läkkeillä lastattua sotalaivaa sekä helikoptereita.

Australia, Japani ja Singapore ovat ilmoittaneet voivansa lähettää Indonesian avuksi joukkoja. Avustuslupauksia on saatu myös monista muista maista.

Kansainväliset avustusoperaatiot tapaninpäivän tsunamikatastrofin jäljiltä ovat olleet hiipumassa, mutta esimerkiksi Australian laivaston kuljetusalus voidaan käännyttää takaisin kotimatkaltaan, pääministeri John Howard sanoi tiistaina.

"Ei yhtä vaarallinen kuin joulukuussa" - Maanjäristys ei liene yhtä vakava kuin 270 000 ihmistä tapaninpäivänä surmanneen tsunamin aiheuttanut Indonesian maanjäristys, arvioi Helsingin yliopiston seismologian laitoksen erikoistutkija Matti Tarvainen heti järistyksen jälkeen TV-uutisille. Tarvaisen mukaan syynä tähän on se, että mannerlaatta repesi nyt 100 - 120 kilometrin alueelta, kun tapaninpäivän maanjäristyksessä repeämä oli noin 1 500 kilometrin mittainen. Tutkijat ovat kuitenkin olleet ymmällään siitä, ettei järistys saanut aikaan pelätyn kaltaista hyökyaaltoa. Hawaijilla sijaitsevan tsunamivaroituskeskuksen johtajan mukaan tavallisesti yli kahdeksan richterin järistykset synnyttävät rajuja hyökyaaltoja. Nyt mittauslaitteet rekisteröivät vain pieniä aaltoja Kookossaarilla, jotka sijaitsevat noin 2 400 kilometriä maanjäristyksen keskuksesta etelään. Seismologian laitoksen johtajan Pekka Heikkisen mukaan hyökyaallon pienuus johtuu luultavasti siitä, ettei repeämävyöhyke ulottunut merenpohjaan asti eikä siis nostanut vesimassoja sieltä saakka liikkeelle. Yhdysvaltain geologisen tutkimuskeskuksen mukaan nyt sattunut maanjäristys on joulukuisen suurjäristyksen jälkijäristys. Joulukuun järistyksen aiheuttama hyökyaalto tappoi 270 000 ihmistä. Reuters, AFP, AP, STT Maanjäristys yllättää aina (siirryt toiseen palveluun) Seismologian laitos (siirryt toiseen palveluun) WFP seuraa pelastustoimia (siirryt toiseen palveluun)