Tero Saarisen Kaze-teos Helsingissä

Tero Saarinen Companyn suurteos Kaze nähdään tiistaina ja keskiviikkona Suomen Kansallisoopperassa. Teos on kiertänyt eri puolilla Eurooppaa. Suomessa se on aiemmin nähty Kuopio tanssii ja soi -festivaalilla.

kulttuuri

Kaze valmistui Venetsian biennaalin tilausteokseksi vuonna 2001. Suomeksi tuulta tarkoittavassa teoksessa näyttämöllä on tanssijoiden lisäksi kahdeksanhenkinen japanilais-senegalilainen Yas-Kaz Unit -yhtye. Kokoonpanon musiikki yhdistää luonnon ja elinympäristön ääniä jazzista sekä perinteisestä japanilaisesta ja senegalilaisesta musiikista saatuihin vaikutteisiin. Saarinen on kertonut ajatelleensa Kazea tehdessään ihmisiä yhdessä, hyvän olon tunnetta, leikillisyyttä ja avoimuutta. Hänen lisäkseen teoksessa tanssivat Satu Halttunen, Henrikki Heikkilä, Sini Länsivuori, Anu Sistonen ja Heikki Vienola.

Ulkomaiset kriitikot ovat kehuneet teosta. Muun muassa Dance Europe julisti sen tuoreeltaan ryhmäteossensaatioksi ja Il Gazettino puhtaaksi ja elinvoimaiseksi, hulluksi ja utopistiseksi uudestisyntymisriitiksi.

Lähteet: STT