1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomen vanhin kaunokirjallinen viikkolehti on 100-vuotias

Suomen vanhin kaunokirjallinen viikkolehti Nyyrikki täyttää aprillipäivänä 100 vuotta. Nyyrikki tarjoaa foorumin kirjailijoille ja kirjallisuuden harrastajille. Alun perin lehti perustettiin kansansivistyksen tarpeisiin.

kulttuuri

Nyyrikki perustettiin aikana, jolloin Suomi kuului Venäjän tsaarinvallan alle. Koulutuksen kieli oli pääosin ruotsi, eikä suomenkielisiä lehtiä - saati kaunokirjallisia tekstejä - ollut kuin kourallinen. Tarvittiin siis suomenkielistä lukemistoa.

Sata vuotta sitten Nyyrikin kaunokirjalliset tekstit olivat pääosin käännettyä kaunokirjallisuutta jatkokertomusten muodossa. Lukijakunta tutustui Dostojevskiin, Tolstoihin, Maupassantiin ja Lagerlöfiin suomenkielellä.

1910-luvulla suomenkieliset kynäniekat valtasivat kuitenkin lehden aukeamat. Nyyrikkiin ovat kirjoittaneet muun muassa Kalle Päätalo, Timo K. Mukka, Uuno Kailas ja Jorma Kurvinen. Suosituimmillaan kaunokirjallinen viikkolehti oli sotien jälkeen, jolloin se taisteli Suomen myydyimmän lehden tittelistä.

- Vaikka Nyyrikin lukijakunta on nykyisellään hieman pienempi, on sen asema edelleen uusien kirjoittajien foorumina tärkeä, sanoo lehden päätoimittaja Riitta Lepoluoto.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset

Lue seuraavaksi