USA kummeksui kauppakamarin kirjaa

Yhdysvaltain suurlähetystö on tehnyt Suomelle kirjallisen tiedustelun Suomalais-venäläisen kauppakamarin idänkaupan opaskirjasta, joka käsittelee venäläistä liikekulttuuria ja muun muassa lahjontaa. Asia tuli esille Ylen Ajankohtaisen kakkosen Itänaapuri-illassa tiistaina.

Kotimaa

Vuonna 2003 julkaistu Tak Ili Kak? -kirja vedettiin myynnistä tammikuussa tänä vuonna, koska sen epäiltiin kehottavan lahjontaan. Yhdysvaltain suurlähetystö kysyy tiedustelussaan, miksi Suomi OECD:n jäsenmaana on tukenut kirjan julkaisua.

Suurlähetystön tiedustelu oli osoitettu ulko-, oikeus- sekä kauppa- ja teollisuusministeriölle. Yhteisessä vastauksessaan nämä viittaavat muun muassa valtakunnansyyttäjän päätökseen ja kertovat, ettei kirjan julkaiseminen ollut lainvastaista.

Valtakunnansyyttäjä kiinnostui asiasta, kun ulkoministeri Erkki Tuomioja oli käsitellyt kirjaa Internet-päiväkirjassaan tammikuussa. Valtakunnansyyttäjä totesi, ettei kirjassa ole mitään rikollista eikä siinä yllytetä lahjontaan.

Ajankohtaisessa kakkosessa yksi kirjan kirjoittajista, Suomalais-venäläisen kauppakamarin tutkimus- ja tiedotuspäällikkö Maisa Moijanen kertoo kirjasta syntyneestä kansainvälisestä kohusta. Hän sanoo, että kirja levisi käännettynä ulkomaisiin tiedotusvälineisiin, joissa sitä pidettiin lahjonta-oppaana.

Lähteet: YLE24, STT