1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Monacon ruhtinas Rainier kuollut

Monacon ruhtinas Rainier kuoli keskiviikkona 81 vuoden ikäisenä monacolaisessa sairaalassa. Hengityselinten sairaudet vaivasivat häntä viimeiset kymmenen vuotta. Rainier kruunattiin Monacon ruhtinaaksi 1949, ja hän oli yksi Euroopan pisimpään hallinneita monarkkeja.

Rainier'n kauden keskeinen saavutus on yritysmaailman kehittäminen, joka on tehnyt maasta vähemmän riippuvaisen uhkapelistä ja turismista.

Rainier´n hautajaiset järjestetään 15. huhtikuuta.

Rainier'n kruununperillinen on hänen poikansa prinssi Albert, jolle ruhtinas on antanut viime vuosina yhä enemmän tehtäviä sairautensa takia.

Albert ei ole avioitunut eikä hänellä ole lapsia. Rainier'n valtakaudella perimysjärjestystä muutettiin niin, että kruunu voi periytyä myös Albertin sisarille Carolinelle ja Stephanielle, jos Albert ei saa lapsia. Rainier III, Monacon viimeinen yksinvaltias Rainer Louis Henri Maxence Bertrand de Grimaldi syntyi Monacossa 31.5.1923.

Hän opiskeli Britanniassa ja Sveitsissä sekä yliopistossa Ranskassa. Toisen maailmansodan aikana hän palveli tykistöupseerina.

Rainierista tuli Monacon ruhtinas Rainier III isoisänsä Louis II:n kuoltua 1949. Tuolloin alkanut valtakausi oli yksi Monacon ruhtinaiden pisimmistä. Vuonna 1962 Rainier luopui yksinvallastaan. Perustuslakimuutoksen jälkeen pienvaltiota alkoi hallitsijan ohella johtaa vaaleilla valittu 18-jäseninen kansallisneuvosto.

Satupariskunta herätti kiinnostusta

Monacolle oli pitkään taattu itsenäisyys Ranskasta vain jos ruhtinassuvussa riitti miehiä. Vaatimus purettiin vuonna 2002.

Vaikka Rainier oli "maailman tavoitelluin poikamies", ja rikkain, hänellä oli yhä Grimaldien 700-vuotisen hallitsijasuvun kultainen kahle kaulassaan.

Rainier'n piti luopua ensimmäisestä morsiamestaan, kun kokeet osoittivat tämän hedelmättömäksi, mutta vuonna 1956 ruhtinas solmi kohutun liiton Hollywood-kaunotar Grace Kellyn kanssa.

Perheeseen syntyivät tytöt Caroline ja Stephanie sekä poika Albert. Grace menehtyi vuonna 1982 auto-onnettomuudessa, jossa myös Stephanie oli mukana. Jalkapallo virkisti ruhtinaan elämää

Rainier'n aikana Monacosta tuli kapitalismin pikkujättiläinen, jonka vauraus ei rakennu tuotannolle vaan kulutukselle.

Maa, joka on kokonaan aurinkorantaa mutta ei tunne tuloveroa, on houkutellut runsaasti maksukykyisiä ulkomaalaisia. Raha pyörii myös kuuluisalla pelikasinolla ja formulakisoissa.

Toisin kuin lapsistaan, jotka ovat osaltaan ruokkineen Monacon elämysteollisuutta tarjoamalla elämäntyylillään aineistoa viihdelehdille, Rainier'sta tunnettiin lähinnä virallinen persoona.

Väriä virallisuuteen antoi kuitenkin ruhtinaan rakkaus jalkapalloon. Hänen suosikkijoukkueensa oli AS Monaco FC.

AFP, BBC, YLE24 Monacon ruhtinaskunta (siirryt toiseen palveluun) Grimaldi-suvun historiaa (englanniksi) (siirryt toiseen palveluun)