1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viron halpa hammashoito houkuttaa

Sadat suomalaiset matkustavat vuosittain Viroon hoidattamaan hampaitaan. Hammaslääkärien hinnat ovat Virossa huomattavasti halvempia kuin Suomessa.

Kotimaan uutiset

Maiden väliset hintaerot ovat tosin tasoittuneet viime vuosina.

Suuri osa Virossa tehdyistä hoitotoimista on proteeseja ja hammasimplantteja, joita Kela ei korvaa.

Esimerkiksi hammasimplantin voiVirossa saada 900 eurolla, kun Suomessa vastaava hoito maksaa yli kaksinkertaisesti. Sen sijaan tavallisen reiän paikkaaminen ei juuri kannata matkakustannusten vuoksi.

Virossa hoidettavien suomalaispotilaiden määrästä ei ole yhtenäistä tilastoa. Esimerkiksi lähellä satamaa sijaitsevan Citymed-hammasklinikan asiakaskunnasta heitä on jopa neljännes. Määrän voisi kuitenkin olettaa vaihtelevan voimakkaasti eri klinikkojen välillä.

Suomen hammaslääkäriliitto suhtautuu hammaslääkäriturismiin neutraalisti. Liitto muistuttaa kuitenkin, että Virossa hoidossa olleet potilaat eivät voi kääntyä viranomaisten puoleen kotimaassa, jos ongelmia ilmenee. Esimerkiksi potilasvakuutus koskee vain kotimaassa annettua hoitoa.

Osaa suomalaisista entisten Neuvotoliiton maiden terveydenhoitopalvelut epäilyttävät edelleen. Esimerkiksi Citymed-klinikalla työskentelevä erikoishammaslääkäri Lauri Vahtra on kuitenkin koulutettu Suomessa.

Vahtra sanoo, että virolaisten hammaslääkärien ammttitaidossa on keskinäisiä eroja, mutta muistuttaa huonoja hammaslääkäreitä olevan myös muissa maissa. Suurimmat hammalääkäriasemat ovat hänen mukaansa turvallisia.

Lähteet: STT

Lue seuraavaksi