Rakennusmateriaalien hinnat nousseet

Rakennusmateriaalien hinnannousu on yllättänyt monet pientalorakentajat. Viime vuoden helmikuusta tämän vuoden helmikuuhun tarvikkeiden hinnat ovat nousseet 6,2 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen kokoamasta rakennuskustannusindeksistä.

talous

Eniten ovat kallistuneet sellaiset rakennusmateriaalit, joissa käytetään terästä. Näitä ovat mm. betoniteräs (+35%), rakenneteräs (+21%), väliseinärangat (+31%), metallikatteet (+17%) ja sähköjohdot (+15%).

Syynä teräksen hinnanousuun on Kiinan kova kysyntä. Kevään aikana tilanne on tosin tasaantunut.

Rakennusteollisuus ry:n johtajan Risto Pesosen mukaan Kiinan oma terästuotanto pystyy tällä hetkellä suurelta osin hyvin peittämään kotimaan kysynnän. Siksi on oletettavaa, ettei teräksen hinta enää nouse.

Pääkaupunkiseudulla omasta talosta haaveilevia vaivaa myös paheneva tonttipula. Se on nostanut tonttien hintoja nopeasti jo kymmenien kilometrien päässä Helsingistä.

Runsaassa viidessä vuodessa omakotitalotonttien hinnat ovat melkein kaksinkertaistuneet. Samaa ilmiötä on muidenkin kasvukeskusten ympäristössä.

Pesosen mukaan tonttikustannukset ovatkin suurin asuntojen hinnanousuun vaikuttanut tekijä viime vuosina.

Matalien korkojen siivittämänä asuntorakentaminen jatkuu Suomessa vilkkaana. Rakennusalalla odotetaan, että tänä vuonna Suomessa käynnistyy noin 30 000 uuden asunnon rakentaminen. YLE24