1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uusi sairaalabakteeri huolettaa

Uusi monille antibiooteille vastustuskykyinen sairaalabakteeri on yleistynyt huolestuttavasti koko maassa.

Aamulehti kertoi bakteerin leviämisestä maanantaina.

ESBL-bakteeri on levinnyt Suomen sairaaloissa viitisen vuotta. Viime vuonna uusia tartuntoja oli jo satoja. Pahin tilanne on pääkaupunkiseudulla.

ESBL on ongelmana etenkin pitkäaikaishoitolaitoksissa, joissa se aiheuttaa virtsatulehduksia ja haavainfektioita ja voi johtaa jopa verenmyrkytykseen.

Bakteeri aiheutti viime vuonna Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä 24 vakavaa verenmyrkytystapausta, joissa kuolleisuus oli hieman yli kymmenen prosenttia. Eristykseen jouduttiin laittamaan joitakin satoja potilaita.

Sairaalabakteeriin tepsiviä lääkkeitä on niukasti. Infektiolääkärin Jukka Lumion mukaan ESBL-kantoihin tehoaa täysin vain yksi 60 antibiootista. Yksi sairaalahoidossa suoraan suoneen annettava lääke on osoittautunut tehokkaaksi bakteerin tuhoajaksi.

Kansanterveyslaitoksen mukaan bakteerin osalta tilanne on kuitenkin toistaiseksi ollut hallinnassa.

Suolistoperäinen bakteeri leviää ulosteiden välityksellä, esimerkiksi likaisten lakanoiden kautta omaisten ja hoitajien käsiin. Käsihygienia onkin ratkaisevaa bakteerin torjumisessa.

Terveille ihmisille sairaalabakteerit aiheuttavat lähinnä virtsatientulehduksen tai eivät ilmoita itsestään mitenkään. Ihminen voi kantaa bakteereita tietämättään.