Neljä uutta taiteilijaprofessoria

Taiteen keskustoimikunta on nimittänyt neljään avoimeksi tulevaan taiteilijaprofessorin virkaan kirjailija Olli Jalosen, kuvataiteilija Juho Karjalaisen, säveltäjä Kaija Saariahon ja muusikko, säveltäjä Maria Kalaniemen.

kulttuuri

Taiteilijaprofessoreiden viisivuotiset toimikaudet alkavat heinäkuun alussa.

Tällä hetkellä taiteilijaprofessoreja on yksitoista, joista nyt vapautuvat kirjailija Leena Krohnin, taidemaalari Silja Rantasen, sellotaiteilija Seppo Kimasen ja säveltäjä Henrik Otto Donnerin professuurit.

Taiteilijaprofessorin virkaan nimitettävältä edellytetään, että häntä voidaan aikaisemman toimintansa perusteella pitää erityisen etevänä taiteenharjoittajana. Taiteen keskustoimikunta tekee nimityksen valtion taidetoimikuntien esittämistä henkilöistä.

Taidegrafiikasta harmonikansoittoon Vuonna 1954 syntynyt Olli Jalonen on taiteen keskustoimikunnan mukaan yksi merkittävimmistä suomalaisista nykyprosaisteista. Hän on saanut muun muassa valtion kirjallisuuspalkinnon kahdesti, Finlandia-palkinnon ja viimeksi Suomen Kulttuurirahaston palkinnon kuluvana vuonna. Vuonna 1947 syntynyt Juho Karjalainen taas on yksi suomalaisen taidegrafiikan arvostetuimmista edustajista. Taiteellisen tuotantonsa ohella Karjalainen on kiitetty opettaja, joka on julkaissut kaksi taidegrafiikan tekniikan opaskirjaa ja on ollut perustamassa kiitettyä grafiikkakeskusta Jyväskylään. Kaija Saariaho on yksi kansainvälisesti menestyneimmistä nykymusiikin säveltäjistä. Vuonna 1952 syntynyt Saariaho on säveltänyt sekä akustista että elektronista musiikkia. Vuodesta 1982 Pariisissa asunut Saariaho nousi nykyoopperan säveltäjätähdeksi vuonna 2000 ensiesityksensä saaneen Kaukainen rakkaus -oopperan myötä.

Vuonna 1964 syntynyt Maria Kalaniemi puolestaan on kansainvälisestikin tunnustettu harmonikansoiton taitaja ja omaleimainen säveltäjä. Lukuisissa suomalaisissa ja kansainvälisissä kokoonpanoissa soittanut Kalaniemi on opiskellut ja opettanut Sibelius-akatemian kansanmusiikkiosastolla.

Lähteet: STT