Raportti: Irakista ei viety joukkotuhoaseita Syyriaan

Yhdysvaltalaiset tutkijat eivät ole löytäneet mitään todisteita väitteelle, että Irakista olisi viety sodan alla joukkotuhoaseita Syyriaan. Aseiden siirtoa on väitetty syyksi sille, ettei niitä ole löydetty Irakista sodan jälkeen.

Ulkomaat

Tutkimusraportti vahvistaa YK:n asetarkastajien ja eräiden eurooppalaisten maiden kantoja, joiden mukaan Irakissa ei ollut joukkotuhoaseita.

Raportin mukaan Irakin joukkotuhoaseiden kehitysohjelmat tyrehtyivät vuoden 1991 sotaan sekä YK:n asetarkastajien painostukseen. Suurta osaa aseohjelmista ei edes jatkettu sodan jälkeen.

Irakin aiemmin lukuisat aseohjelmissa työskennelleet henkilöt ohjattiin siviilitöihin. Heitä siirtyi ulkomaille ja eläkkeelle.

Yhdysvallat pitää yhä vangittuna useita irakilaisia aseohjelmiin osallistuneita tiedemiehiä. Raportin mukaan vangittuna pitämisestä ei ole juurikaan hyötyä, kunhan tiedemiehiä ei jätetä tyhjän päälle. Jos aseasiantuntijat jätetään työttömiksi ja vaille mahdollisutta ansaita elantonsa rehellisesti, on vaara, että he siirtyvät muiden maiden, kuten Syyrian ja Iranin aseohjelmien palvelukseen, raportti varoittaa.

Raportin huolestuttavin paljastus on, että Irakista katosi suuret määrät tavanomaisia räjähteitä sodanaikaisessa kaaoksessa. Näistä osa on sellaisia, että niitä voidaan käyttää radioaktiivisen materiaalin levittämiseen.

Raportin kokosi Yhdysvaltain hallinnon asiantuntijatyöryhmä, jonka puheenjohtajana oli Charles Duelfer, entinen YK:n asetarkastaja.

Lähteet: Washington Post, The New York Times