Leena Gustavsonille tanssitaiteen valtionpalkinto

Tanssitaiteilija Lena Gustavson on saanut tanssitaiteen valtionpalkinnon pitkäaikaisesta ja merkityksellisestä työstään vapaana tanssijana.

kulttuuri

Hänen uransa freelancetanssijana on kestänyt jo 25 vuotta.

Valtion tanssitaidetoimikunta haluaakin palkitsemalla nostaa esiin yksittäisen, ilman organisaatiota tai tuotantokoneistoa työskentelevän tanssijan työn merkitystä.

- Tanssija-koreografi Leena Gustavson on tintkimätön taiteilija, joka on uskaltanut luoda ja toteuttaa itsensä näköistä ja omaehtoista tanssia kaukana kaupallisuuden vaatimuksista sekä kulloinkin vallitsevista mutotivirtauksista, toimikunta jatkaa perustelujaan.

Gustavson suunnittelee ja toteuttaa usein itse teostensa maailman pukuineen ja rekvisiittoineen. Niihin liittyy voimakkaasti myös Jukka Gustavsonin toteuttama elävä musiikki.

Gustavson on maininnut tärkeimmiksi töikseen Avalanchen vuodelta 2001 ja Eriääri-yhteistyön valotaiteilija Annikki Luukelan kanssa vuodelta 1983. Ennen freelance-uraansa Gustavson oli kiinnitettynä Suomen kansallisbalettiin, Helsingin tanssistudion ryhmään ja Tanssiteatteri Rolloon.

Valtion tanssitaidetoimikunnan myöntämä tunnustus on yhteensä 15 000 euroa.

Lähteet: STT