1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vietnamin sodan päättymisestä on kulunut 30 vuotta

Vietnamin sodan päättymisestä tulee lauantaina kuluneeksi 30 vuotta. Sodan hävinnyt Yhdysvallat veti viimeisetkin sotilaansa maasta vappuaattona 1975.

Ho Chi Minhissä, entisessä Saigonissa, kymmenettuhannet ihmiset osallistuivat lauantaina värikkääseen juhlaan. Siihen sisältyi muun muassa sotilasparaati, joka kulki samaa reittiä kuin Pohjois-Vietnamin tankit tullessaan Saigoniin.

Väki pakkautui Yhdysvaltain tukeman Saigonin hallinnon päämajan, nykyisin Yhtenäisyyden palatsi -nimeä kantavan rakennuksen edustalle nähdäkseen seremoniat ja sotilasparaatin. Juhlissa mukana oli myös voittoisia joukkoja sekä Vietnamin sodassa että aiemmassa Indokiinan sodassa johtanut kenraali Vo Nguyen Giap, joka on nyt 94-vuotias. Perjantaina juhlallisuuksien avajaisissa puhunut Vietnamin pääministeri Phan Van Khai painotti, että maan on unohdettava menneet ja pyrittävä hyviin väleihin kaikkien kanssa kanssa. Vietnamilla ja Yhdysvalloilla on ollut diplomaattisuhteet jo lähes kymmenen vuotta, ja kauppasuhteetkin kukoistavat. Pääministeri myös kiitti kommunistimaita, joiden tuella kommunistien hallitsema Pohjois-Vietnam kukisti Yhdysvaltojen tukeman eteläosan. Vuonna 1965 alkaneessa sodassa kuolleiden vietnamilaisten määrästä on vain arvioita, mutta luku on joka tapauksessa miljoonia. Valtaosa oli siviilejä. Yhdysvaltain sotilaita kaatui 58 000. AFP, AP, Reuters Vietnamin sodasta 30 vuotta