Museovirasto yrittää estää Rauman jättimarketit

Museovirasto vastustaa vanhan Rauman yhteyteen suunniteltua suurta kauppa-aluetta. Museoviraston intendentin Margaretha Ehrströmin mukaan vanhankaupungin viereen suunnitellut jättimarketit näivettäisivät alueen pikkuputiikit.

kulttuuri

Raumalla on hyväksytty asemakaava, jossa Leikari-Lampolan alueelle on osoitettu paikka kahdelle vähittäiskaupan suuryksikölle. Marketit tulisivat noin 300 metrin päähän vanhasta Raumasta.

Suunnitelmasta on kehkeytynyt kiista Raumalla, ja kaavasta on valitettu Turun hallinto-oikeuteen. Oikeus kuitenkin hylkäsi valitukset huhtikuussa. Museovirasto aikoo nyt valittaa asemakaavasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Museovirasto pitää valtavien markettien ja paikoitusalueiden rakentamista keskusta-alueelle hyvän kaupunkisuunnittelun vastaisena. Jos pikkukaupat häviäisivät, alueen luonne muuttuisi olennaisesti, Museovirasto pelkää.

Myös muun muassa Vanha Rauma -yhdistys vastustaa markettien rakentamista. Kaavavalitukset hylännyt Turun hallinto-oikeus taas arvioi, että marketit eivät pilaisi maisemaa. Lisäksi ne tiivistäisivät kaupunkirakennetta ja pitäisivät keskustan elävänä, katsoi oikeus päätöksessään. Vanha Rauma ja Suomenlinna merkittiin Unescon maailmanperintöluetteloon Suomen ensimmäisinä kohteina vuonna 1991. Maailmanperintöluettelossa on viisi suomalaista kohdetta. Radion kulttuuriuutiset, YLE24 Vanhan Rauman verkkosivut (siirryt toiseen palveluun) Museoviraston esittely suomalaisista maailmanperintölistan kohteista (siirryt toiseen palveluun) Unescon maailmanperintösivut (siirryt toiseen palveluun)