Anita Välkillä 50-vuotistaiteilijajuhla

Oopperalaulaja Anita Välkki vietti perjantaina 50-vuotistaiteilijajuhlaa. Välkin oppilaitten juhlakonsertti kuultiin perjantaina illalla Finlandia-talossa Helsingissä.

kulttuuri

78-vuotias laulajatar työskentelee yhä aktiivisesti laulutaiteen parissa ja hänellä riittää nuoria oppilaita.

Anita Välkki on jaksanut laulutaiteen parissa vuodesta 1955, jolloin hän aloitti Kansallisoopperan kuorossa. Tie Eurooppaan avautui Tukholman kautta, ja pian olikin vuorossa New Yorkin Metropolitan, jossa Välkki oli ensimmäinen suomalaissopraano vuosikymmeniin.

- Edellinen laulaja oli Aino Ackté, ja väliä oli 60 vuotta. Muistan sen tunteen, kun lauloin ensimmäisen kerran ja odotin vuoroa näyttämöllä, oopperan kulisseissa: "Ai, minä olen nyt täällä!", Välkki muistelee.

Anita Välkki on tunnettu nimenomaan Wagner-laulajana. Wagner on oopperan raskainta sarjaa - hänen teoksistaan ei selviä pelkällä ahkeruudella.

- Ensinnä tietysti täytyy olla sopiva ääni. Lisäksi tarvitaan muita avuja. Pitää olla näyttelijä, jota minä olin ensin. Minä olin teatterin kasvatti. On ollut monessa mielessä tavattoman suuri helpotus, että minulla on teatteriperimä, Väkki arvioi.

Lähteet: YLE24