Veikko Hursti on kuollut

Köyhien ja alkoholistien auttamiselle elämänsä omistanut sosiaalineuvos Veikko Hursti on kuollut. Hän kuoli kotonaan Helsingin Herttoniemessä 80-vuotiaana äkilliseen sairauskohtaukseen.

Hurstin johtama toimintakeskus on vuosien ajan järjestänyt köyhien ja kodittomien joulujuhlia Töölön Kisahallissa ja lähettänyt paketteja köyhiin perheisiin. Hursti muistetaan myös köyhien linnanjuhlista ja katulähetystyöstään.

Veikko Hursti syntyi 25. marraskuuta 1924 seitsenlapsiseen perheeseen. Hänen isänsä oli metodistipappi ja äitinsä, matematiikan opettaja ja kirjanpitäjä, oli hurskas uskovainen.

Veikko aloitti mainosuralla taitelijana, mutta hänen lupaavasti alkanut uransa keskeytyi talvisotaan, kun Hursti ilmoittautui Suojeluskuntapoikiin. Jatkosotaan hän meni vapaaehtoisena ja osallistui siihen kaksi vuotta.

Sodan jälkeen Veikon elämä jatkui mainospiirtäjänä ja taitelijana, laulajana ja sirkustaiteilijana. Vuonna 1949 solmitun avioliiton jälkeen hän jätti sirkusuran.

Uskonnollisen herätyksen hän sai perhettä kohdanneiden kovien koettelemusten jälkeen - perhe menetti asuntonsa ja lapset joutuivat väliaikaisesti lastenkotiin.

Veikko Hursti päätti omistautua vähäosaisten auttamiseen ensin lähestymällä rappioalkoholisteja, joita hän mm. jouluisin vei aluksi kotiinsa, kylvetti ruokki ja vaatetti.

Toiminta laajeni sen jälkeen Helsingin messuhallin joulujuhlien järjestämiseen ja ruoan ja vaatteiden jakeluun eri puolilla Helsinkiä ja keräyksiin vähäosaisten auttamiseksi.

Hurstille myönnettiin vuonna 1995 kultainen Helsinki-mitali. Vuonna 1993 hänet valittiin Vuoden uusmaalaiseksi, ja yleisöäänestyksissä hänet on valittu muun muassa vuoden helsinkiläiseksi ja vuoden stadilaiseksi.

Vuonna 1986 presidentti Mauno Koivisto myönsi Veikko ja Lahja Hurstille Pro Benignitate Humana -mitalin inhimillisestä auliudesta sekä pitkäaikaisesta lähimmäisen auttamis- ja laupeudentyöstä. Piispa Huovinen: Palavasieluinen julistaja ja köyhien puolustaja Helsingin hiippakunnan piispa Eero Huovinen luonnehtii edesmennyttä Veikko Hurstia palavasieluiseksi, kokosydämiseksi evankeliumin julistajaksi ja köyhien puolustajaksi.

- Veikko Hurstilla oli toisessa kädessä Raamattu ja toisessa ruokakassi. Persoonana hän oli valloittava ja mutkaton ja lähestyi kaikkia ihmisiä tasavertaisesti heidän yhteiskunnallisesta asemastaan riippumatta, kuvaa Huovinen.

Piispa pitää Hurstin työtä pääkaupunkiseudulla suuressa arvossa.

- Hurstin toiminta ja erityisesti joulujuhlat herättivät monia muitakin näkemään köyhien ja syrjäytyneiden auttamisen merkityksen, Huovinen kiittää.