1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Miljoonia ihmisiä käytetään pakkotyövoimana

Maailman työjärjestön ILO:n mukaan maailmassa on yli 12 miljoonaa pakkotyöläistä. Työnantaja pakottaa heidät työhön esim. väkivallan uhalla tai he ovat velkojen takia työnantajansa armoilla.

Mukaan on laskettu myös totalitaaristen maiden työleireillä työskentelevät.

Useimmiten pakkotyöläiset ovat kotitöissä, rakennuksilla ja maataloudessa. Heidän työnsä arvo on ILO:n arvion mukaan 32 miljardia dollaria vuodessa.

Työnantajien tavanomainen keino työntekijöiden kurissapitämiseen on heidän henkilöpapereiden takavarikoiminen. Maahan siirtolaisiksi tulleet työläiset eivät pääse poistumaan maasta ilman papereita.

Pakkotyövoimaa on kaikissa maanosissa, eniten kuitenkin Aasiassa. ILO:n arvion mukaan 9,5 miljoonaa.

Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla pakkotyövoimaa on 1,3 miljoonaa ihmistä, Saharan eteläpuolisessa Afriassa 660 000, Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa 260 000, teollistuneissa maissa 360 000 ja Itä-Euroopan siirtymätalouksissa 210 000.

Totalitaariset maat ja kapinallisjärjestöt pakottavat eri puolilla maailmaa 2,5 miljoonaa ihmistä työvoimaksi

Länsimaissa arviolta 270 000 ihmistä on salakuljetusrenkaiden armoilla. Länsimaiden ongelmia ovat myös ihmissalakuljetus ja rikollisten salakuljettamat seksityöläiset.

ILO:n mukaan valtiot eivät tee tarpeeksi ongelman kitkemiseksi. Poliisi ei tutki asiaa, eikä tapauksia tuoda tuomioistuimiin.

Pakkotyöläisyys ulottuu kehittyneisiin maihin alihankintaketjujen kautta. Tämä tekee pakkotyövoiman globalisaation käänteispuoleksi, ILO toteaa.