1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Pavlovskin taidekokoelma esille Lappeenrantaan

Suomessa on esillä kesän aikana ensimmäistä kertaa laaja kokoelma Venäjän keisarillisten taidehankintoja 1700-luvulta. Taideaarteiden esittely Lappeenrannassa vaati muun muassa näyttelytilojen perinpohjaista remontoimista.

kulttuuri

Taideaarteet ovat peräisin Pavlovskin keisarillisesta palatsista, Katariina Suuren, hänen poikansa Paavali I:n ja tämän vaimon Maria Fjodorovnan keräämistä kokoelmista.

Kokoelman saaminen Lappeenrantaan vaati perinpohjaista remonttia, jossa uusittiin niin Etelä-Karjalan taidemuseon turvajärjestelmät kuin ilmastointikin. Työ tuli maksamaan 150 000 euroa. Katariina Suuri oli tunnettu rakkaudestaan taiteeseen. Hän hankki omiinsa ja poikansa Paavalin palatseihin taidetta valtavilla rahasummilla - niin suurilla, ettei keisarinna aina edes maksanut kaikkea. Katariina pyrki tekemään Venäjästä eurooppalaisen valtion, ja osana tätä pyrkimystä hän ostikin ennen kaikkea eurooppalaista taidetta. Venäjällä ei myöskään vielä tuolloin ollut taiteilijoita, joiden teokset olisivat kelvanneet hoville. Valtaosan nyt Lappeenrannassa nähtävästä kokoelmasta on hankkinut Katariinan poika Paavali I, joka jatkoi äitinsä tapaan taiteen tukemista ja sen keräämistä Euroopan taidekeskuksista. Pavlovskin palatsin taidekokoelmaa esittelevä näyttely avataan toukokuun 17. päivänä. Sitä voi käydä ihastelemassa Etelä-Karjalan taidemuseossa elokuun loppuun asti. YLE24 Etelä-Karjalan taidemuseo (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi