1. yle.fi
  2. Uutiset

Uzbekistanin levottomuudet jatkuvat

Vahvistamattomien tietojen mukaan Uzbekistanin levottomuuksissa on kuollut kymmeniä, jopa satoja ihmisiä. Andizhanin kaupungissa on maan presidentin mukaan kuollut kymmenen sotilasta ja "paljon siviilejä". Silminnäkijöiden mukaan sotilaiden tulituksessa on voinut kuolla jopa 200-300 ihmistä.

Ulkomaat

Karimov arvioi lauantaina, että kuolleita olisi yhteensä noin 30. Huhut kertovat kuitenkin uhrimäärän olevan moninkertainen.

Karimovin mukaan kukaan ei antanut hallituksen joukoille käskyä avata tuli väkijoukkoa kohti. Hänen mukaansa viranomaiset yrittivät neuvotella mielenosoittajien kanssa, mutta lopulta sotilaiden oli pakko avata tulitus. Karimov syyttää levottomuuksista ääri-islamilaisia ryhmittymiä.

Uutistoimistojen mukaan kaupungin keskustasta kuultiin lauantainakin tulitusta, ja ihmisiä alkoi jälleen kerääntyä kaduille osoittamaan mieltä presidentti Islam Karimovia vastaan. Levottomuuksia on puhjennut myös Kirgisian rajan lähellä olevassa Korasuvin kylässä, jossa väkijoukon kerotaan polttaneen autoja ja hakanneen rajavartijoita.

Uutistoimisto AP:n mukaan sotilaat keräsivät aamulla ruumiita viedäkseen ne pois, ja omaisilta estettiin pääsy paikalle.

Tiedot kaupungista ovat ristiriitaisia, sillä ulkomaiset toimittajat poistuivat turvallisuusjoukkojen kehoituksesta lauantaina. Sotilaat pidättivät kirjeenvaihtajat hetkeksi ja saattoivat heidät saman tien kaupungin laidalle.

Uzbekistanin ja Kirgisian väliselle rajalle on kokoontunut tuhansia levottomuuksia pakenevia ihmisiä. Noin 500 ihmisen kerrotaan jo ylittäneen suljetun rajan.

Väkijoukko vapautti vankeja Väkivaltaisuudet alkoivat, kun aseistettu väkijoukko tunkeutui torstain ja perjantain vastaisena yönä paikalliseen vankilaan ja vapautti sieltä jopa tuhansia vankeja. Tämän jälkeen tuhannet ihmiset alkoivat osoittaa mieltään kaupungin keskustassa. Mielenosoittajia oli ilmeisesti muutamia tuhansia, mutta Itar-Tassin mukaan jopa 50 000. Osa mielenosoittajista oli aseistautunut, ja he valtasivat Andizhanin hallintorakennuksen sekä muita läheisiä rakennuksia. Paikalta kuultiin laukauksia ja kranaattien räjähdyksiä. Joukot avasivat päivällä myös tulen kohti torilla parveilleita mielenosoittajia. Illalla turvajoukot saivat kaupungin suurelta osin hallintaansa. Alkuillasta Suomen aikaa kerrottiin, että turvallisuusjoukot ovat saaneet haltuunsa myös hallintorakennuksen, jossa mellakoitsijat pitivät panttivankeja. Mielenosoittajat myös ajettiin pois torilta. Eräs sotilas kertoi lauantaina uutistoimisto AFP:lle, että aseistautuneet kapinoijat ovat hajaantuneet ja armeija etsii nyt heitä. Uzbekistanin presidentti Islam Karimov ja muita maan johtohenkilöitä matkusti perjantaina Andidzhaniin rauhoittamaan tilannetta. Illalla Karimov palasi pääkaupunkiin Tashkentiin. Mielenosoittajat vaativat oikeudenkäyntien perumista Mielenosoittajat vaativat, että 23:n vangittuna olleen islamilaisen kauppiaan oikeudenkäynti perutaan. Kesäkuussa vangitut miehet ovat paikallisen Akramia-ryhmän jäseniä. Kaikki liikemiehet vapautettiin viime yönä. - Emme ole ryhtymässä vallankaappaukseen, haluamme vain taloudellisia vapauksia, sanoi vapautettujen joukkossa ollut liikemies Abduvosid Egomov. Akramia on voimakas alueellinen islamilainen ryhmä. Syytteen mukaan Akramialla olisi yhteyksiä Hizb-ut-Tahrir -nimiseen terroristiorganisaatioon. Uzbekistanissa on tapahtunut kuluneen vuoden aikana useita terrori-iskuja. Viime vuoden aikana niissä kuoli noin 50 ihmistä.

Akramia tukee vankilassa istuvaa islamilaista toisinajattelijaa Akram Juldashevia. Hänen syytetään valmistelleen hanketta Uzbekistanin maallisen hallituksen kaatamiseksi. Juldashev kiistää syytteen.

Andidzhan sijaitsee Uzbekistanin itäosassa, tiheästi asutussa Ferganan laaksossa. Islamilla on alueella suuri vaikutus. Vangitut kauppiaat ovat lisäksi vaikutusvaltaisia hahmoja Andijanissa, sillä heidän sanotaan työllistävän tuhansia ihmisiä.

Naapurimaassa Kirgisiassa tapahtui alkuvuodesta vallankumous. Kirgisia ja Kazakstan sanovat nyt sulkeneensa Uzbekistanin-rajansa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, BBC, DPA, YLE24, Itar-Tass, Haaretz

Lue seuraavaksi