1. yle.fi
  2. Uutiset

Uzbekistanin presidentti syyttää ääri-islamilaisia

Uzbekistanin presidentti Islam Karimov syyttää ääri-islamilaisia maassa puhjenneista levottomuuksista. Perjantain vastaisena yönä alkaneissa väkivaltaisuuksissa on kuollut kymmeniä, jopa satoja ihmisiä.

Ulkomaat

Virallisia uhrilukuja ei ole kerrottu. Presidentti Islam Karimov arvioi lauantaina, että kuolleita olisi yhteensä noin 30, heistä useimmat siviilejä. Huhut kertovat kuitenkin uhrimäärän olevan moninkertainen.

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Appealin paikallisen johtajan Saidzhakhon Zainatbitdinovin mukaan kuolleita voi olla jopa 500. Zainatbitdinov perustaa arvionsa silminnäkijöiden kertomuksiin ja omiin havaintoihinsa.

Tiedot ovat ristiriitaisia, sillä ulkomaiset toimittajat poistuivat turvallisuusjoukkojen kehotuksesta lauantaina. Sotilaat pidättivät kirjeenvaihtajat hetkeksi ja saattoivat heidät saman tien Andizhanin kaupungin laidalle.

Suurin osa uhreista on tullut perjantain yhteenotoissa, joissa sotilaat ampuivat mielenosoittajia. Presidentti Karimovin mukaan kukaan ei antanut hallituksen joukoille käskyä ampua väkijoukkoa kohti. Hänen mukaansa viranomaiset yrittivät neuvotella mielenosoittajien kanssa, mutta lopulta sotilaiden oli pakko tulittaa.

Levottomuudet leviämässä lähiseudulle Uutistoimistojen mukaan kaupungin keskustasta kuultiin lauantainakin tulitusta, ja ihmisiä kerääntyi kaduille osoittamaan mieltään presidenttiä vastaan. Levottomuuksia on puhjennut myös olevassa Korasuvin kylässä, jossa väkijoukon kerotaan polttaneen autoja ja hakanneen rajavartijoita. Myös muualla Kirgisian rajan lähellä on ollut yhteenottoja. Uzbekistanin ja Kirgisian väliselle rajalle on kokoontunut tuhansia levottomuuksia pakenevia ihmisiä, ja noin 500 on uutistoimisto Reutersin mukaan murtautunut rajasulkujen läpi. Raja on suljettu myös Tadzhikistania ja Kazakstania vasten. Mellakat alkoivat vankien vapauttamisesta

Uzbekistanin väkivaltaisuudet alkoivat, kun aseistettu väkijoukko tunkeutui torstain ja perjantain välisenä yönä paikalliseen vankilaan ja vapautti sieltä jopa tuhansia vankeja, muun muassa 23 paikallista liikemiestä, joita maan hallinto syyttää ääri-islamilaisuudesta.

Tämän jälkeen tuhannet ihmiset alkoivat osoittaa mieltään kaupungin keskustassa. Mielenosoittajia oli ilmeisesti muutamia tuhansia. He vaativat muun muassa, että 23:n vangittuna olleen liikemiehen oikeudenkäynti perutaan. Lisäksi he vaativat presidentin eroa sekä työttömyyden ja köyhyyden vähentämistä.

Osalla mielenosoittajista oli aseita, ja he valtasivat Andizhanin hallintorakennuksen sekä muita läheisiä rakennuksia. Paikalta kuultiin laukauksia ja kranaattien räjähdyksiä. Illalla valtion turvajoukot saivat kaupungin suurelta osin hallintaansa, myös hallintorakennuksen, ja mielenosoittajat ajettiin pois torilta.

Islamilaiset ryhmät kiistävät vallankaappausväitteet Väkijoukojen vapauttamat 23 liikemiestä ovat paikallisen Akramia-ryhmän jäseniä, ja heidät vangittiin viime kesänä. Akramia on voimakas alueellinen islamilainen ryhmä. Syytteen mukaan Akramialla olisi yhteyksiä Hizb-ut-Tahrir -nimiseen "terroristiorganisaatioon". Uzbekistanissa on viime aikoina tehty lukuisia terrori-iskuja. Viime vuoden aikana niissä kuoli noin 50 ihmistä. Hizb ut-Tahrir -ryhmä kuitenkin kiistää syllisyytensä iskuihin ja nyt leimahtaneisiin mielenilmauksiin. Ryhmän edustajan Imran Waheedin mukaan Hizb ut-Tahrir vastustaa väkivaltaa, eikä halua kumota hallitusta voimakeinoin. Myös vapautetut liikemiehet kiistävät islamilaisen kiihotuksen hallitusta vastaan. - Emme ole ryhtymässä vallankaappaukseen, haluamme vain taloudellisia vapauksia, sanoo vapautettujen vankien joukossa ollut Abduvosid Egomov.

Akramia tukee vankilassa istuvaa islamilaista toisinajattelijaa Akram Juldashevia. Hänen syytetään valmistelleen hanketta Uzbekistanin maallisen hallituksen kaatamiseksi. Juldashev kiistää syytteen.

Andidzhan sijaitsee Uzbekistanin itäosassa, tiheästi asutussa Ferganan laaksossa Kirgisian rajan lähellä. Islamilla on alueella suuri vaikutus.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, YLE24, Itar-Tass

Lue seuraavaksi