1. yle.fi
  2. Uutiset

Turkuun Suomen suurin ooppera

Turkuun Aurajoen rantaan nousee elokuussa Suomen suurin ooppera. Wagnerin Lentävä hollantilainen esitetään ensimmäisen kerran kahden laivan kannella. Laivaoopperan massiiviset ja poikkeuksellisen haastavat järjestelyt vaativat usean sadan ihmisen työpanoksen.

kulttuuri

Turun filharmonisen orkesterin ja merimuseo Forum Marinumin Lentävässä hollantilaisessa kaikki on suurta. 60 hengen kuorojakin on kaksi: toinen on ruumassa, toinen näyttämöllä. Kaikkiaan oopperaa on tekemässä 300 henkilöä. Oopperan pääosissa nähdään turkulaissyntyiset Matti Salminen ja Päivi Nisula. Oopperan ensi-iltaan on aikaa kolme kuukautta, ja harjoitukset ovat täydessä vauhdissa. Turun lentävä on teknisesti erityisen haastava: museolaivojen siirto sekä näyttämörakennelman, kulkusiltojen, 4 000 hengen katsomon sekä ääni- ja valotehosteiden rakentelu vesiympäristöön vaativat tarkkuutta. Tuuli, joen vedennousu ja sade on myös otettava huomioon kaiken aikaa.

Idea Suomen Joutsenen ja Sigynin valjastamisesta hollantilaisen näyttämöksi syntyi orkesterin intendentin Tero-Pekka Henellin ja pääosaa esittävän Matti Salmisen keskusteluissa jo pari vuotta sitten. Iso hanke vaatii pitkän valmistelun.

Parille kymmenelle turkulaiskiipeilijälle hollantilainen tuo uuden haasteen. Elokuun esityksissä tarvitaan 30 miestä heiluttamassa lippuja laivojen raakapuilla.

Lähteet: TV:n kulttuuriuutiset

Lue seuraavaksi