VR ei tilaa makuuvaunuja Talgolta

VR ei aio tilata suomalaiselta, taloudellisissa vaikeuksissa olevalta Talgolta 20 uutta makuuvaunua. VR:n hallituksen mukaan tarvetta lisätilaukselle ei ole. Tilauksen arvo olisi ollut 60 miljoonaa euroa.

talous

VR tilasi vuonna 2003 Talgo Oy:ltä 20 makuuvaunua 59 miljoonalla eurolla. Kauppaan liittyi optio 20 makuuvaunun tilaamisesta. Nyt VR:n hallitus on päättänyt olla käyttämättä optiota, koska lisähankinnalle ei ole tarvetta.

Talgolla on tehdas Otanmäellä. Yhtiö on osa espanjalaista Talgo-konsernia, joka on keskittynyt kiskokaluston valmistukseen ja huoltoon. Otanmäen tehdas tunnettiin aiemmin Rautaruukki-konsernin Transtechina.

Talgo kärsii taloudellisista vaikeuksista ja tilausten puutteesta. Tällä hetkellä Talgon Suomen-tehtaalla on töitä vain kesäkuuhun 2006 asti.

Yhtiössä käynnistettiin 29.4. yt-neuvottelut yhteensä 45 toimihenkilön vähentämisestä Oulun konttorilta ja Otanmäen tehtaalta. Kaikkiaan Talgo työllistää Oulussa ja Otanmäellä yhteensä noin 400 henkilöä.

Neuvottelujen taustalla ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt. Talgo pyrkii kohentamaan kannattavuuttaan uudelleenorganisoimalla toimintojaan ja purkamalla päällekkäisyyksiä.

Yhtiön johdon mukaan Otanmäen tehtaan kohtalo ratkaistaan kesäkuun loppuun menessä. Pahimmassa tapauksessa vaunutuotanto Otanmäen tehtaalla loppuu.

Talgon tilanne on saanut myös maan hallituksen huolestumaan. Mm. pääministeri Matti Vanhanen on vedonnut lisätilausten puolesta.

Tiistaina hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti, että kolme ministeriötä ryhtyy etsimään ratkaisua Talgon ongelmiin.

Kauppa- ja teollisuusministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö sekä valtiovarainministeriö selvittävät rahoitusratkaisua, jolla Talgon Otamäen tehtaan tulevaisuus Vuolijoella pyritään turvaamaan.

Lähteet: YLE24, STT