1. yle.fi
  2. Uutiset

Korasuv Uzbekistanin armeijan haltuun

Uzbekistanin hallituksen joukkojen kerrotaan ottaneen yöllä haltuunsa Korasuvin kaupungin, jonka kapinalliset ottivat haltuunsa lauantaina.

Ulkomaat

Venäläisten uutistoimistojen ja paikallisten asukkaiden mukaan sadat sotilaat tulivat yöllä Kirgisian rajalla sijaitsevaan kaupunkiin ja pidättivät kapinallisten johtajan Bakhityor Rakhimovin sekä useita tämän avustajia.

Joidenkin tietojen mukaan operaatio sujui rauhallisesti, toiset kertovat hajanaisesta tulituksesta. Asukkaiden mukaan joitakin pidätettyjä pahoinpideltiin ja pidätykset jatkuvat edelleen.

Päivällä Kirgisian puolelle tulleet asukkaat kertoivat, että joukot jahtaavat kaikkia, joita epäilevät osallisiksi viime viikonlopun väkivaltaisuuksiin Korasuvissa ja Andizhanissa.

Sotilaiden kerrotaan nyt valvovan kaupunkia sekä uzbekistanilaisten rajavartijoiden palanneen vartioimaan rajaa. Viime päivinä vain Kirgisian puolella rajaa on ollut vartijoita.

Korasuvissa puhkesi kapina Andizhanin viikonloppuisten väkivaltaisuuksien vanavedessä. Korasuvin asukkaat hyökkäsivät poliisiasemalle ja hallituksen virastoihin lauantaina, ja hallituksen virkamiehet pakenivat kaupungista.

Tavoitteena islamilainen hallinto Rakhimov perusteli kapinaa keskiviikkona sanoen, että alueen asukkaat ovat saaneet tarpeekseen presidentti Islam Karimovin 16 vuotta jatkuneesta hallinnosta. Rakhimovin mukaan tarkoituksena on rakentaa islamilainen hallinto. Hän ei täsmentänyt tavoitetta eikä sanonut, onko kapinallisilla yhteyksiä laajempaan islamistiseen liikkeeseen. Hän sanoi, ettei kapinallisilla ole aseita, mutta he ovat valmiit taistelemaan hyökkääjiä vastaan tarvittaessa vaikka veitsi aseenaan. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n kirjeenvaihtajan mukaan toimittajilla ei ollut torstaiaamuna pääsyä Korasuvin Uzbekistanin-puoleiseen osaan. Osa kaupungista kuuluu Kirgisiaan. Rajana kulkee Shakhrikhan-Sai-joki. Uzbekistanin levottomuudet saivat alkunsa perjantaina, kun aseistettu joukko tunkeutui Andizhanin vankilaan ja vapautti vankeja, mm. ääri-islamilaisesta toiminnasta syytettyjä liikemiehiä. Tämän jälkeen tuhannet ihmiset osoittivat kaupungissa mieltään. Uzbekistanin armeija puuttui tapahtumiin ja ampui myös kohti mielenosoittajia. Tiedot Andizhanissa kuolleiden määrästä vaihtelevat 169:stä useisiin satoihin. Jopa 1 000 siviiliä ammuttu? Kansainvälinen Helsinki-liitto arvioi turvallisuusjoukkojen ampuneen kaikkiaan jopa tuhat siviiliä Uzbekistanissa sattuneissa levottomuuksissa. Uzbekistanilainen ihmisoikeusryhmän johtaja Talik Jabukov sanoi lehditötilaisuudessa 700:n kuolleen Andizhanissa, 200:n Pankhtassa ja 100:n lähellä Kirgisian rajaa. Hän ennusti, että Uzbekistanin hallintoa vastaan olisi kehkeytymässä kansannousu. Muun muassa YK, Yhdysvallat ja Britannia ovat vaatineet riippumatonta tutkimusta tapahtumista. Uzbekistan on ollut Yhdysvaltain liittolainen sen taistelussa terrorismia vastaan. AP, AFP, BBC, Itar-Tass, Reuters, YLE24

Lue seuraavaksi