Saddamin iltapäivälehtikuvista kohu

Irakissa on tyrmistytty iltapäivälehtikuvista Irakin entisestä hallitsijasta Saddam Husseinista. Valvontakamerakuvissa entinen diktaattori esiintyy alusasussa irakilaisessa sellissään ja muun muassa pesee pyykkiään.

Ulkomaat

Valokuvat julkaistiin britannialaisessa The Sun -lehdessä sekä samaan konserniin kuuluvassa New York Post -lehdessä. Mediamoguli Rupert Murdochin omistama The Sun on kertonut, että kuvat ovat peräisin Yhdysvaltain armeijasta. Lehden päätoimittaja pitää kuvia "fantastisina" ja "ikonisina".

Saddamin pääasianajajan mukaan Saddamin edustajat aikovat haastaa brittiläisen The Sun -lehden oikeuteen loukkaavina pidettyjen kuvien takia. Asianajaja sanoo, että kuvat loukkaavat ihmisyyttä, arabeja ja irakin kansaa.

Yhdysvaltain presidentti George Bush ilmoitti perjantaina, että The Sun ja New York Post -iltapäivälehtien kuvien alkuperä selvitetään tarkasti. Presidentti arveli, etteivät kuvat kasvata Yhdysvaltain-vastaista liikettä Irakissa.

Yhdysvaltain armeija ja kansainvälinen Punainen Risti arvelee, että kuvat voivat olla Geneven sopimusten vastaisia. Sopimuksissa määritellään muun muassa, miten sotavankeja kohdellaan.

Viikko sitten muslimimaita kuohutti yhdysvaltalaisen Newsweek-aikakauslehden uutinen. Siinä väitettiin, että amerikkalaiskuulustelijat ovat häpäisseet Koraania Guantanamon vankileirillä. Väitteitä seurasi suuria mellakoita muslimimaissa.

Jälkeen päin lehden päätoimittaja ilmoittikin, että juttu oli perätön, kun lehdelle tietoja kertonut lähde alkoi perua väitteitään.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, YLE24