Kreikka voitti Eurovision laulukilpailun

Kreikka on voittanut Eurovision laulukilpailun kappaleella My Number One. Suomi putosi kisasta jo välierissä. Viisukilpa käytiin tänä vuonna 50. kerran.

kulttuuri

Elena Paparizoun esittämä voittajakappale sai 230 pistettä. 39:stä kisaan osallistuneesta maasta kymmenen antoi kappaleelle täydet 12 pistettä. Voitto oli Kreikan ensimmäinen.

Voittaja päihitti 38 pisteellä Maltan kappaleen Angel, jonka esitti Chiara. Kolmas oli Romanian Luminita Anghel & Sistem kappaleella Let Me Try. Kärkikymmenikköön mahtuivat myös Israel, Latvia, Moldova, Serbia ja Montenegro, Sveitsi, Norja ja Tanska. Ruotsi oli loppukisassa 19. sijalla, mutta lohtua tuonee se, että Elena Paparizou on syntynyt ja kasvanut Göteborgissa. Hän on myös esiintynyt Euroviisuissa ennenkin, vuonna 2001, jolloin hän oli Antique-yhteensä kanssa kolmas. Suomen edustaja Geir Rönning Why-kappaleineen putosi torstain välierissä. Hän oli karsinnassa 18. sijalla 25 yrittäjästä, joista kymmenen parasta pääsi jatkoon. Suomen parhaat pisteet tulivat naapureilta: kymmenen Norjalta ja Ruotsilta sekä kahdeksan Tanskalta ja Virolta. Monaco satsasi kuusi pistettä, Saksa neljä, Andorra kolme ja Hollantikin yhden pisteen. Lauantai-illan loppukisan televisiointia Ukrainan pääkaupungista Kiovasta seurasi 150 miljoonaa katsojaa. Kiovassa sadat tuhannet ihmiset olivat kokoontuneet Itsenäisyyden aukiolle katselemaan tapahtumaa valkokankailta. STT, AFP, Reuters, DPA