1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiinassa pelkoa lintuinfluenssasta

Kiinan läntisessä Qinghain maakunnassa yritetään estää lintuinfluenssan leviämistä rokottamalla kolme miljoonaa muuttolintua. Maakunnasta löytyi aiemmin tässä kuussa toistasataa influenssaan kuollutta lintua Qinghaijärven rannoilta, jossa monet muuttolinnut ovat turistinähtävyyksiä.

Kuolleiden lintujen, pääasiassa hanhien, saaman H5N1-lintuinfluenssakannan pelätään saattavan tarttua myös ihmisiin. Kansalaisia on silti kehotettu välttämään paniikkia.

Hallitus on muun muassa sulkenut luonnonpuistoja ja määrännyt suuren lintujen rokotuskampanjan taudin leviämisen estämiseksi. Asiantuntijat epäilevät, pystytäänkö luonnontilaisia lintuja kuitenkaan rokottamaan tarpeeksi tehokkaasti.

Viimeksi ihmisillekin vaaralliseksi epäiltyä H5N1-tautikantaa havaittiin Kiinassa viime vuonna heinäkuussa. Saastuneiden lintujen on arveltu lentäneen alueelle Himalajan ylitse Intiasta. Alue, jolta kuolleet linnut löytyivät, sijaitsee lähellä Tiibetiä.

Eniten kuolleita Vietnamissa H5N1-kantaa on ilmennyt kaikkiaan kahdeksassa maassa kolmen vuoden aikana ja sen arvellaan tappaneen runsaat 50 ihmistä. Eniten kuolleita on Vietnamissa: 37. Thaimaassa tautiin epäillään kuolleen 12 ihmistä ja Kambodzhassa neljä. Vietnamissa terveysviranomaiset kertoivat maanantaina jälleen yhdestä epäillystä H5N1-influenssasta johtuneesta ihmisen kuolemasta. Uhri kuoli hanoilaisessa sairaalassa viime viikolla. Maailman terveysjärjestö WHO arvioi viime viikolla, että Vietnamin suuri uhrimäärä viittaisi viruksen saattavan olevan muuntumassa sellaiseksi, että se pystyisi tarttumaan enenevässä määrin myös ihmisestä ihmiseen. Säännöt epidemioiden leviämisen estämiseksi WHO:n 192 jäsenmaata sopi maanantaina säännöstöstä, jolla pyritään estämään muiden muassa lintuinfluenssan ja SARS-keuhkokuumeen tapaisten tautien leviäminen rajojen yli. Sopimuksessa esitetään esimerkiksi kaupan ja matkustamisen rajoitteita alueilla, joita mahdollinen epidemiariski koskee. AFP, DPA, Reuters