1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tv-lähetysten alkamisesta 50 vuotta

Suomen ensimmäisestä julkisesta tv-lähetyksestä tulee tiistaina kuluneeksi tasan 50 vuotta. Tv-hankkeen takana olivat Radioinsinööriseura ja sen tv-kerho, Teknillinen korkakoulu sekä VTT.

Kotimaan uutiset

Television pioneerien tarkoitus oli saada käyntiin televisiotekniikan opetus, jota varten korkeakoulussa oli jo aloitettu lähetin- ja studiolaitteiden rakentaminen.

Osaltaan tv-lähetysten aloittamiseen vaikutti myös tieto siitä, että Tallinnaan oltiin rakentamassa tv-asemaa. Suomalaiset lähetykset haluttiin saada käyntiin ennen etelänaapureita.

Radioinsinööriseuran Televisiokerhon historiallisessa ensilähetyksessä 24.5.1955 esitettiin mm. kuorolaulua, nukketeatteria, hypnotisointia, kuultiin Kipparikvartettia ja lopuksi nähtiin säätiedotus.

Kuvat ilmestyivät Helsingin Sanomien mukaan "kuvatauluun selvinä ja iloisina, ääni kuului hyvin".

Säännölliset lähetykset alkoivat keväällä 1956 Aluksi tv-lähetyksiä toteutettiin epäsäännöllisesti ja vapaaehtoisvoimin, ja toiminta rahoitettiin pääosin lahjoituksilla. Säännöllisiin, ensin kolme kertaa viikossa tuleviin lähetyksiin TES-TV:n nimissä siirryttiin keväällä 1956, kun toiminnan tueksi oli saatu Tekniikan Edistämissäätiön erikoisrahasto. Huhtikuussa 1956 lähetettiin myös ensimmäinen mainosohjelma. Ensimmäinen lähetys Tesvisio Oy:n nimissä tapahtui syksyllä 1959. Yleisradio aloitti säännölliset tv-lähetykset vuoden 1958 alusta. Helsingin lisäksi myös Tampereella ja Turussa oli tv-kokeilutoimintaa. Turkuun jäi vain lähetin, mutta Tampereella ohjelmatoiminta laajeni Tamvision nimellä. 1960-luvulla televisio-ohjelmaa tuotettiin Helsingissä ja Tampereella ja se lähetettiin Tesvision Helsingin, Tampereen ja Turun lähettimien kautta yleisölle. Tammikuussa 1964 Tesvision ja myöhemmin Tamvision osakekanta myytiin Yleisradiolle. Tämä oli alkuna nykyiselle TV2:lle. YLE24, STT

Lue seuraavaksi