1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kultaisen palmun voittajat Sodankylään

Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon voittaneet Jean-Pierre ja Luc Dardenne saapuvat 15. - 19. kesäkuuta järjestettävien Sodankylän elokuvajuhlien päävieraiksi.

  1. kerran järjestettävien Sodankylän elokuvajuhlien vieraslista sai komean lisäyksen, kun belgialaisveljekset Jean-Pierre ja Luc Dardenne tuovat festivaaleille uuden ja voitokkaan elokuvansa

L'Enfant ( Lapsi) . L'Enfantilla veljekset saivat jo toisen Kultainen palmunsa. Edellisen he saivat vuonna 1999 elokuvastaan Rosetta. Nyt he liittyivät Kultaisen palmun tuplavoittajien harvaan joukkoon Francis Ford Coppolan ja Emir Kusturican rinnalle. Sodankylään saapuu muiden muassa myös englantilainen pitkän linjan veteraani, vuonna 1916 syntynyt Roy Ward Baker. Hän on työskennellyt Alfred Hitchcockin ja Carol Reedin apulaisohjaajana ja ohjannut Marilyn Monroeta. Baker on myös ohjannut suosittuja TV-sarjoja kuten Me kostajat ( The Avengers ) ja Veijareita ja pyhimyksiä ( The Persuaders). Juhlavuoden kunniaksi festivaalit järjestävät ennakkonäytöksiä kesän ensi-iltaelokuvista. Juhlien avauselokuva on Linnunradan käsikirja liftareille, ja Mickey Rourke tekee paluun valkokankaalle kulttisarjakuvaan perustuvassa Sin Cityssä. Mika Kaurismäen Brasileirinho ja Petri Kotwican Koti-ikävä ovat kotimaisia ennakkoesityksiä.