Sonera-jutussa ehdollisia vankeusrangaistuksia

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Soneran teleurkintajutussa seitsemän syytettyä ehdolliseen vankeuteen tai sakkoihin. Yhden syyte hylättiin vanhentuneena. Pisimmän tuomion sai Soneran entinen turvallisuusjohtaja Juha E. Miettinen.

Kotimaa

Käräjäoikeus tuomitsi Soneran entisen toimitusjohtajan Kaj-Erik Relanderin kahdesta törkeästä viestintäsalaisuuden loukkauksesta kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Entinen turvallisuusjohtaja Juha E. Miettinen sai teleurkintajutussa pisimmän tuomion eli 10 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen 11 törkeästä viestintäsalaisuuden loukkauksesta.

Käräjäoikeus tuomitsi Soneran entisen turvallisuuspäällikön Alpo Mannisen viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen 12 törkeästä viestintäsalaisuuden loukkauksesta.

Kihlakunnansyyttäjä Markku Pohjanoksa oli vaatinut Relanderille, Miettiselle ja Manniselle vuoden ja kahden kuukauden ehdollisia vankeustuomioita.

Kaikkiaan yli 80 ihmisen teletunnistetietoja epäillään käytetyn väärin Soneran sisällä tai luovutetun laittomasti talon ulkopuolelle vuosina 1997 - 2001. Lisäksi selvitettyjä puhelutietoja on lukumääräisesti paljon. Urkituille vain pieniä korvauksia Teleurkinnan kohteeksi joutuneet saavat vaatimuksiaan selvästi pienemmät vahingonkorvaukset. Oikeusteitse korvausta hakeneista suurin osa saa kipurahaa joko 400 tai 800 euroa. Summa on vain murto-osa asianomaisten vaatimista tuhansien eurojen korvauksista. Niille urkinnan uhreille, jotka eivät hakeneet korvausta oikeusteitse, TeliaSonera on jo maksanut 800 euron kertakorvauksen. Kaikkiaan kärsimyskorvauksen saaneita on noin sata. Oikeudessa tuomittujen vahingonkorvausten kokonaissumma on runsaat 10 000 euroa. Suurimman osan korvauksista maksavat yhteisvastuullisesti tuomitut ja TeliaSonera. Korvauksia suuremmat tappiot päätuomituille koituu oikeudenkäyntikuluista. Relander aikoo valittaa tuomiosta Soneran entinen toimitusjohtaja Kaj- Erik Relander ei tyydy saamaansa tuomioon. Hän aikoo valittaa siitä hovioikeuteen. Soneran teleurkintajutun käsittely jatkuu siis hovioikeudessa. Syyttäjä Markku Pohjanoksa on tyytyväinen annettuihin tuomioihin. Tuomiot olivat lievempiä kuin syyttäjän vaatimukset, mutta Pohjanoksa piti tärkeimpänä sitä, että tekijät ylipäätään todettiin syyllisiksi. - Nyt kaikki ainakin tietävät, mitä ei saa tehdä, hän totesi. Pääsyytetyn Juha E. Miettisen asianajaja Aarno Arvela ei yllättynyt tuomiosta, vaan osasi odottaa "tämänsuuntaista" tuomiota. Arvela ei osannut vielä iltapäivällä vastata siihen, haluaako Miettinen valittaa tuomiostaan hovioikeuteen. Todennäköistä se kuitenkin hänen mukaansa on. - Asian luonne on sen tyyppinen, että useampikin saattaa valittaa. YLE24, STT Soneran oikeudenkäynti uutinen uutiselta (siirryt toiseen palveluun)