1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kittilässä odotellaan tulvahuippua

Lapin tulvista koituvat kustannukset voivat alustavien arvioiden mukaan nousta miljooniin euroihin. Tulvatilanne näyttäisi nyt helpottavan: Suomen ympäristökeskus arvioi, että Ounasjoen pinta Kittilässä kääntyy laskuun viimeistään lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Ounasjoen yläjuoksun mittauspisteellä vedenpinta alkoi laskea jo puoliltapäivin. Myös Ivalojoen vedenpinta on jatkanut laskuaan lauantain mittaan.

Kolmatta päivää jatkuva tulva on aiheuttanut suuria vahinkoja rakennuksille. Joihinkin omakotitaloihin vesi on päässyt sisään. Tulva on katkaissut myös Kittilästä pohjoiseen ja itään menevät maantiet. Lisäksi kymmeniä ihmisiä on jouduttu evakoimaan tulvien alta.

Ounasjokivarren mökkien arvioidaan joutuneen tulvaveden alle jopa 80-prosenttisesti Kittilästä ylöspäin. Tilannetta ei vielä ole päästy tarkastamaan, koska kirkonkylän tulvasuojaus on vaatinut kaiken työvoiman.

Kittilän kunnanjohtaja arvioikin, että suurimmat kulut koituvat tulvan kastelemien rakennusten korjaamisesta.

Lapin ympäristökeskus on ennakoinut jo uusia tulvahuippuja, tällä kertaa Tornionjoelle. Muonion kohdalle niitä povataan sunnuntain ja maanantain välille, Pelloon puolestaan maanantaiksi. Tornionjoen tulvehtimisen ei kuitenkaan uskota aiheuttavan samanlaista vahinkoa kuin Ounas- ja Ivalojokien.