Paperin työsulku jatkuu kesäkuun loppuun

Metsäteollisuuden työnantajat ovat ilmoittaneet jatkavansa työsulkua kesäkuun puolivälistä kuun loppuun. Teollisuuden työsulku on ollut päällä kaksi viikkoa. Sitä edelsi Paperiliiton reilun kahden päivän lakko.

Kotimaa

Paperiteollisuuden työehtosopimusneuvotteluja on jatkettiin tänään valtakunnansovittelijan johdolla.

Paperiteollisuuden lakko keskeytetään keskiviikkoaamuna elintarvikepakkausten osalta. Syynä on elintarviketeollisuuden tarve saada pakkauksia.

Paperiliitto ja sen ammattiosastot sekä Metsäteollisuus ovat sopineet tuotannon käynnistämisestä aamukuudelta. Lakko on peruttu kahden viikon ajalta. Jos sopua ei sinä aikana synny, Paperiliitto keskeyttää elintarvikepakkausten valmistuksen taas 16. kesäkuuta.

Paperiliitto ilmoitti toukokuun alussa vastaavansa työnantajan työsulkuun rajatuilla lakoilla niillä aloilla, jotka työnantaja jätti oman työsulkunsa ulkopuolelle. Työtaisteluiden ulkopuolella on ollut joitakin pieniä tehtaita. Keskiviikkona käynnistyy kymmenkunta pakkaustehdasta.

Erto ryhtyi tukitoimiin Toimihenkilöliitto Erto ryhtyi ensimmäisenä painostamaan Metsäteollisuutta sopuun paperiteollisuuden kiistassa. Liiton jäsenet lopettavat Metsäteollisuuden jäsenyritysten vientiin ja tuontiin liittyvien asiakirjojen käsittelyn sunnuntaina. Liiton huolena on, että lähes parisataa huolinta- ja autoliikennealan ertolaista toimihenkilöä joutuu jalkautetuiksi sopimuskiistan vuoksi. STTK:lainen Erto päätti käsittelykiellosta tänään. Kielto on voimassa toistaiseksi. Myös SAK:laiset Metalli-, Sähkö- ja Rakennusliitot ovat joka tapauksessa luvanneet olevansa valmiita tukemaan paperityöntekijöitä omilla toimillaan, jos sovintoa ei siihen mennessä löydetä ja työsulku jatkuu. SAK lupasi maanantaina kertoa mahdollisista tukitoimista tarkemmin loppuviikosta. Ylen TV-uutisten tietojen mukaan SAK:n eräät teollisuusjohtajat toivovat, että pääministeri Matti Vanhanen kutsuisi kiistan osapuolet koolle ja korostaiai työtaistelun uhkaavan jo kansantalouden kasvua. Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki totesikin jo, ettei hallitus voi ikuisesti seurata tapahtumia sivusta. Hallitusryhmien puheenjohtajat aikovat käsitellä paperialan työtaistelua huomenna. Liitto tiukentaa suhtautumistaan opiskelijoihin

Paperiliitto aikoo tiukentaa suhtautumistaan opiskelijoiden työntekoon sellu- ja paperitehtaissa, Ylen aamu-tv kertoo. Liiton mukaan opiskelijoiden on syytä pysyä poissa paperitehtaiden sisäpuolelta keskiviikosta alkaen.

Metsäteollisuus kuitenkin esitti tiistaina vaatimuksen Paperiliitolle, että sen lakkovahdit päästäisivät harjoittelijat ja kesätyöntekijäs töihin. Työnantajien mukaan harjoittelijoiden pääsy tehtaille on tärkeää, jotta nämä pystyvät edistämään opintojaan. Monen opiskelijan opintoihin kuuluu pakollinen työharjoittelu.

Suomen paperi- ja sellutehtaissa on paraikaa työharjoittelussa arviolta tuhat opiskelijaa. Työnantajan määräämä työsulku ja työntekijöiden lakot ovat merkinneet jo tähän mennessä monille opiskelijoille ja muulle henkilökunnalle uusia työtehtäviä.

Lähteet: YLE24, STT