Juilliardin musiikkikoulu juhlii myös Helsingissä

Kuulu newyorkilainen musiikkikorkeakoulu Juilliard juhlistaa satavuotista taivaltaan konserteilla myös Euroopassa. Suomalaisiakin kouluttaneen opinahjon sinfoniaorkesteri vierailee Helsingissä elokuussa. Vierailu on orkesterin ensimmäinen Suomeen.

kulttuuri

Juilliard Schoolin perusti vuonna 1905 säveltäjä Fraz Lizstin kummipoika Frank Damrosch. Tavoitteena hänellä oli luoda New Yorkiin niin tasokas musiikkioppilaitos, ettei lahjakkaiden amerikkalaisten tarvitsisi lähteä Eurooppaan opiskelemaan.

Koulun kuuluisin oppilas on kenties trumpetisti Miles Davis, mutta musiikkipuolella ovat opiskelleet myös Wynton Marsalis, kapellimestari James Levine ja Hollywood-säveltäjä John Williams. Teatterilinjalla opiskelivat muun muassa näyttelijät Robin Williams, Kevin Spacey ja Val Kilmer.

Nykyisin kolmasosa oppilaista tulee Yhdysvaltojen ulkopuolelta. Myös joukko suomalaisia on opiskellut Juilliardissa, kuten kapellimestari Leif Segerstam, säveltäjä Einojuhani Rautavaara, pianisti Erik T. Tawaststjerna, viulusti Petri Aarnio ja sellisti Erkki Lahesmaa.

Rautavaaran Manhattan Trilogyä Helsingissä Suomessa Juilliardin sinfoniaorkesteri vierailee Helsingin Temppeliaukion kirkossa 23. elokuuta. Konsertissa kuullaan kantaesityksenä osa Einojuhani Rautavaaran teoksesta Manhattan Trilogy. Kokonaisuudessaan se esitetään Carnegie Hallissa New Yorkissa toukokuussa Juilliardin juhlallisuuksissa. Lisäksi Helsingin konsertissa kuulllaan John Adamsin Short Ride in a Fast Machine, Shostakovitshin viulukonsertto sekä Rahmaninovin Sinfonia nro 2. STT, AFP, YLE24