Kantelekilpailussa ennätysmäärä osallistujia

Valtakunnallinen kantelekilpailu vetää tänä vuonna ennätysmäärän kanteleensoittajia.

kulttuuri

Maanantaina Jyväskylässä alkaneessa katselmuksessa esiintyy 47 yhtyettä eri puolilta Suomea. Soittajia näissä yhtyeissä on 188.

Kantelekilpailujen sarja alkoi 1978. Kanteleliitto järjestää kilpailut kahden vuoden välein vuorotellen solisteille ja yhtyeille. Tänä vuonna on vuorossa yhtyekilpailu.

Soittajat jakaantuvat neljään eri ikäsarjaan. Soittimia ja musiikkilajeja ei enää erotella, vaan kaikki kilpailevat yhdessä ja samassa kantelemusiikin sarjassa. Ohjelmistossa on useita kilpailijoiden itse säveltämiä ja sovittamia teoksia.

Kantelekilpailun ylituomari, Taiteen keskustoimikunnan puheenjohtaja Hannu Saha arvioi, että kantelemusiikki on kantelekilpailujen historian aikana kehittynyt huimasti. Niin soittajien koulutus kuin esiintymistaitokin on parantunut. Harrastus on laajentunut alueellisesti joka suuntaan. Samoin ohjelmistot ovat monipuolistuneet.

Kanteleen erikoinen sointi kiinnostaa myös maailmalla. Kantele ja siihen liittyvä kulttuuri ovat aina mielenkiinnon kohteena, kun soittajat vierailevat ulkomailla.

Kolmipäiväisen kantelekilpailun tulokset selviävät keskiviikkoiltana. Katselmukseen liittyy myös kanteleyrittäjien myyntinäyttely ja kaksi korkeatasoista konserttia.

Lähteet: STT