EU-parlamentilta budjettiehdotus

EU-parlamentti on tehnyt ehdotuksen EU:n tulevien vuosien budjettikehykseksi. Ehdotuksen mukaan vuosina 2007 - 2013 budjetti ei ylittäisi 1,07 prosenttia unionin bruttokansantuotteesta.

Ulkomaat

Parlamentin ehdotus on tuorein yritys ratkaista EU:n rahoitusriita. Unionin suurimmat rahoittajamaat ovat vaatineet menojen rajoittamista alle prosenttiin.

EU-komissio oli ehdottanut kehykseksi 1,14 prosenttia, EU:n suurimmat nettomaksajat Saksa, Itävalta, Britannia, Ranska, Hollanti ja Ruotsi taas 0,94 prosenttia.

EU-johtajat yrittävät päästä sopuun budjetista ensi viikolla Brysselissä.

Unionissa pyritään sorvaamaan kerralla budjettiraamit useammalle vuodelle, jotta vältettäisiin jokavuotinen kädenvääntö.

Budjettikiistan ratkaisemista on pidetty tärkeänä nyt, kun unionin perustuslaki on kaatumassa Ranskan ja Hollannin äänestystulosten vuoksi.

Monet hallitukset sanovat, että budjettisovun löytyminen ensi viikolla osoittaisi, että EU on taas "raiteillaan" vaikka ranskalaiset ja hollantilaiset torjuivatkin perustuslain.

Blair: Britannia pitää kiinni jäsenmaksualennuksestaan Budjettisovun suurin ongelma saattaa löytyä Britanniasta. Maa on nimittäin uhannut käyttää veto-oikeuttaan budjettiin, jos muut EU-maat vievät Britannialta sen alennetun jäsenmaksun. Britannia neuvotteli jäsenmaksuunsa alennuksen vuonna 1984 Margaret Thatcherin pääministerikaudella. Keskiviikkona pääministeri Tony Blair julisti maan parlamentissa, ettei maa aio luopua alennetusta jäsenmaksusta. Maiden maksut EU:n budjettiin heijastavat maan vaurautta ja sitä, miten paljon kukin maa saa budjetista takaisin erilaisina tukina, pääasiassa maatalous- ja alueellisen kehityksen tukina. Thatcher vetosi neuvotteluissa menestyksekkäästi siihen, että Britannian meno- ja tulopuoli olivat huomattavassa epätasapainossa. Brittiviranomaiset sanovat, että ilman alennettua jäsenmaksua Britannia olisi vuosien 1995 - 2003 väilllä maksanut EU:lle 15 kertaa enemmän kuin Ranska ja 12 kertaa enemmän kuin Italia.

EU:n muut 24 jäsenmaata taas vetoavat siihen, että Britannia on nyt vauraampi kuin se oli 21 vuotta sitten, ja että jäsenmaksun alennus on epäreilu, etenkin kun se annetaan uusien, köyhempien jäsenmaiden kuten Puolan ja Slovakian kustannuksella.

Lähteet: AP, Reuters