1. yle.fi
  2. Uutiset

SDP valitsi uuden puoluejohdon

Suomen Sosialidemokraattisen puolueen puheenjohtajaksi on valittu kansanedustaja, puoluesihteeri Eero Heinäluoma. Heinäluoma sai jo vaalin ensimmäisellä kierroksella voittoon riittävät 201 ääntä.

Kotimaan uutiset

Jyväskylän puoluekokouksessa perjantaina aamupäivällä käydyssä vaalissa Heinäluomalla oli kaksi kilpailijaa. Äänestyksessä ulkoministeri Erkki Tuomioja sai 138 ja opetusministeri Tuula Haatainen 11 ääntä.

Äänestyksestä muodostui odotettua tiukempi kisa Heinäluoman ja Tuomiojan välillä, mutta ennakkoarveluiden mukaisesti Heinäluoma vei kuitenkin voiton.

Eero Heinäluoman valinta puolueen johtoon tuonee muutoksia myös maan hallitukseen. SDP:n uuden puheenjohtajan istumista hallituksessa pidetään itsestään selvänä asiana.

Heinäluoma itse kuitenkin sanoo, että ratkaisu hänen mahdollisesta hallituspaikastaan tehdään alkusyksystä. Hän ei esitä tarkempaa aikataulua, eikä ota kantaa siihen, minkä salkun hän hallitukseen mahdollisesti mennessään haluaisi.

TV-uutisten tietojen mukaan hänelle kuitenkin kaavaillaan valtiovarainministerin salkkua sen jälkeen kun ensi vuoden budjetti on saatu eduskuntaan.

Heinäluoma: SDP entistä yhtenäisempi Uuden puheenjohtajan Eero Heinäluoman mielestä SDP ei ole puheenjohtajavaalin jälkeen hajanaisempi vaan yhtenäisempi puolue. Äänestyksen jälkeisissä kiitossanoissaan Heinäluoma korosti yhteistyön tärkeyttä ja sanoi SDP:n olevan nyt tilanteessa, josta on helppo lähteä liikkeelle kohti uusia voittoja. Hän antoi myös tunnustusta kilpakumppaneilleen antoisista keskusteluista kampanjan aikana. Linjapuheensa Heinäluoma pitää lauantaina. Puheenjohtajan paikalta väistyvää Paavo Lipposta Heinäluoma luonnehti pitkäjänteiseksi vastuunkantajaksi, joka kantoi tukevilla harteillaan Suomen lamasta. Hän nosti Lipposen SDP:n suurten puheenjohtajien sarjaan ja luovutti tälle läksiäislahjaksi puheenjohtajan nuijan. Lipponen puolestaan kiitteli Heinäluoman tehneen erinomaista työtä puoluesihteerinä ja sanoi olevansa varma siitä, että Heinäluoma nostaa SDP:n seuraavissa eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Varapuheenjohtaja valittiin esitylistan ohi Puolueen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Pia Viitanen ja toiseksi työministeri Tarja Filatov. Puolueen vaalivaliokunnan esitykseen Filatov ei mahtunut, vaan toiseksi varapuheenjohtajaksi tarjottiin vaasalaista kansanedustajaa Miapetra Kumpulaa. Esitys oli laadittu noudattamaan eri piirien toiveita, mutta osa kokousedustajista katsoi varapuheenjohtajan edustaan koko puoluetta eikä piirejä. Filatov oli aiemmin ensimmäinen varapuheenjohtaja. Näissä vaaleissa häntä tuki mm. ulkoministeri Erkki Tuomioja ja SDP:n naisjärjestö, jota Filatov johtaa. Hallintotieteiden maisteri Pia Viitanen, 38, on kolmannen kauden kansanedustaja ja Tampereen kaupunginvaltutettu. Ylioppilas Tarja Filatov, 41, on niin ikään kolmannen kauden kansanedustaja. Työministeriksi hän nousi vuonna 2000. Ehdolla varapuheenjohtajiksi olivat myös opetusministeri Tuula Haatainen, sosiaalidemokraattisten opiskelijoiden puheenjohtaja Esa Suominen sekä kansanedustaja Ilkka Taipale. Puoluesihteeriksi Feldt-Ranta

Heinäluoman puheenjohtajavalinta tiesi myös puoluesihteerin vaihtumista. Tehtävään valittiin odotetusti SDP:n ministeriryhmän erityisavustaja Maarit Feldt-Ranta, joka keräsi puoluesihteeriäänestyksessä 252 ääntä.

Valtiotieteen ylioppilas Feldt-Ranta, 37, on toiminut valtiovarainministeri Antti Kalliomäen, työministeri Tarja Filatovin ja opetusministeri Tuula Haataisen erityisavustajana ja SDP:n ruotsinkielisen sisarjärjestön FSD:n puheenjohtajana. Hän on myös tuore Pohjan kunnan kunnanvaltuutettu ja valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Toiseksi puoluesihteerikisassa tuli kansanedustaja Minna Lintonen (56 ääntä) ja kolmanneksi SDP:n ohjelmajohtaja Juha Eskelinen (41 ääntä). Viime hetkillä puoluesihteerivaaliin ilmoittautunut presidentti Tarja Halosen kampanjapäällikkö Markku J. Jääskeläinen jättäytyi pois ehdolta.

Puoluevaltuusto valitaan lauantaina. Vahvin ehdokas valtuuskunnan johtoon on kansanedustaja Matti Ahde. Lipposelta poliittinen testamentti SDP:n väistyvä puheenjohtaja Paavo Lipponen puhui torstaina omalle väelleen viimeistä kertaa puheenjohtajana. Hän kiitteli jäähyväispuheessaan etenkin ammattiyhdistysliikettä tuesta, jonka hän sai talouden vakauttamiseksi pääministerinä ollessaan. Omalle puolueväelleen Lipponen jätti toivomuksen, että ympärille katsotaan avoimin mielin, kun linjataan Suomen turvallisuuspolitiikkaa. Eduskunnan puhemiehenä tällä vaalikaudella toiminut Lipponen myös kehui SDP:n, keskustan ja RKP:n hallitusyhteistyötä. Pääministeri Matti Vanhasta (kesk.) hän luonnehti asiantuntevaksi ja harkitsevaksi. Lipponen myös varoitteli romuttamasta EU:n perustuslakia. Lipposen mukaan se ei olisi pienille jäsenmaille eduksi. Puheensa lopuksi Lipponen liikuttui kyyneliin ja sanoi saaneensa puolueelta "melkein kaiken". SDP:n puoluekokoukseen Jyväskylään on saapunut kaikkiaan 350 edustajaa. Puheenjohtajavalintojen lisäksi kokous hyväksyy lauantaina myös SDP:n hyvinvoinnin ja Euroopan tulevaisuutta koskevat asiakirjat sekä julkilausumat. STT, YLE24 Eero Heinäluoman omat sivut (siirryt toiseen palveluun) Suomen Sosialidemokraattinen puolue (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi