1. yle.fi
  2. Uutiset

Angola toipuu hitaasti sodasta

Angola ottaa ensi askeleita rauhaan 27-vuotisen sisällissodan jälkeen. Kolmen vuoden aikana valtaosa pakolaisista on palannut, talouskasvu on Afrikan nopeimpia ja maa valmistautuu ensimmäisiin sodanjälkeisiin vaaleihin. Valtaosa kansasta elää kuitenkin kurjuudessa ja sopua horjuttavat syytökset ihmisoikeusloukkauksista sekä öljyrikkauksia syövästä korruptiosta. Lisäksi konflikti jatkuu yhä Cabindan öljymaakunnassa.

Ulkomaat

Noin 14 miljoonan asukkaan eteläafrikkalainen Angola on Afrikan merkittävimpiä öljyntuottajia ja luonnonvaroiltaan rikkaimpia maita, mutta samalla maailman köyhimpiä maita.

Angola on saanut luonnolta hyvät eväät kehitykseen, sillä maasta löytyy öljyn ohella maakaasua, timantteja, kultaa, rautaa ja uraania. Lisäksi käytössä ovat Atlantin kalavedet sekä viljelylle suotuisa ilmasto, joka aikoinaan teki Angolasta ruokatuotannossaan omavaraisen ja maailman neljänneksi suurimman kahvintuottajan.

Maata ovat kuitenkin kurjistaneet piittamaton siirtomaavalta orjakauppoineen sekä itsenäisyystaistelua seurannut 27-vuotinen sisällissota. Sodassa kuoli jopa 1,5 miljoonaa ihmistä ja sodan päätyttyä kolmannes maan väestöstä eli pakolaisina. Nälänhätä oli mittava, tiet ja peruspalvelut retuperällä ja miljoonat maaperässä piilevät miinat vaikeuttivat ihmisten jokapäiväistä elämää.

Sodan päätyttyä talous on kääntynyt rajuun kasvuun, mutta öljyntuotanto on lähes ainoa talouden veturi eivätkä elinolot ole juurikaan parantuneet suurimmalla osalla kansasta. Samaan aikaan kansainvälinen yhteisö on vähentämässä osallistumistaan Angolan jälleenrakennukseen.

Kansan kurjuuden jatkuminen ja väitteet laajasta korruptiosta ovat jo nostattaneet tyytymättömyyttä hallitusta kohtaan, minkä lisäksi tuoretta rauhaa häiritsevät yhä jatkuvat yhteenotot maan tärkeimmällä öljyntuotantoalueella Cabindassa.

Ongelmana on myös se, ettei demokratiaprosessi ole edennyt toivottua vauhtia ja ihmisoikeusloukkaukset, mm. poliisin väkivalta ja oppositioon kohdistuvat hyökkäykset, ovat yhä yleisiä.

Jotkut tarkkailijat pelkäävätkin rauhan saattavan kompastua siihen, että Angolan sota päättyi vuonna 2002 hallituksen sotilaalliseen voittoon, minkä vuoksi sillä ei ole ollut samanlaista painetta uudistuksiin kuin jos rauha olisi saavutettu tasavertaisin neuvotteluin.

Toisaalta rauha on jo sinänsä merkittävä saavutus toistuvien konfliktien leimaamassa maassa eikä sodan raunioista nouseminen voikaan olla muutaman vuoden asia.

Katriina Töyrylä, YLE24 (siirryt toiseen palveluun) Taisteluja neljä vuosikymmentä (siirryt toiseen palveluun) Talous kasvaa, köyhyys ei hellitä (siirryt toiseen palveluun) Korruptiosyytöksiä ja ihmisoikeusloukkauksia (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi