Italia äänestää hedelmöityshoidoista

Italiassa järjestetään sunnuntaina ja maanantaina kansanäänestys hedelmöityshoitoja koskevan lain muuttamisesta. Viime vuonna voimaan astunut laki on hoidoille asetettavien rajoitusten suhteen yksi Euroopan tiukimmista. Nyt kansalaiset saavat sanoa kantansa siihen, tulisiko lakia lieventää.

Ulkomaat

Sunnuntain äänestyksen perusteella äänestysvilkkaus näyttää kuitenkin jäävän alhaiseksi. Sunnuntaina äänestämässä kävi vain vajaat 19 prosenttia oikeutetuista, mikä uhkaa kaataa äänestyksen.

Jotta tulos pätisi, on äänestysaktiivisuuden oltava vähintään 50 prosenttia. Lain kannattajat syyttävät heikosta äänestysprosentista katolista kirkkoa, joka on kehottanut kansalaisia boikotoimaan äänestystä lakimuutoksen romuttamiseksi. Italiassa viime vuosikymmenellä järjestetyistä viidestä kansanäänestyksestä jokainen on jäänyt vajaaksi. Mitä italialaisilta kysytään? Äänestämällä italialaiset voivat vaikuttaa neljän lainkohdan muuttamiseen. Mielipidettä kysytään muun muassa kohdasta, jossa kielletään alkioiden varastointi myöhempää hedelmöitysyritystä varten ja määrätään istuttamaan kaikki hedelmöitetyt alkiot - enintään kolme - samanaikaisesti. Lisäksi äänestetään, pitäisikö laista kumota kohdat, joissa kielletään sperman tai munasolujen luovutus, alkion tutkiminen pariskunnalla olevien perinnöllisten sairauksien varalta ja alkioilla tehtävä kantasolututkimus. Kansanäänestyksen taustatekijöitä

Kysymys lain muuttamisesta on jakanut italialaisia pahoin, ja oman lisänsä keskusteluun on tuonut katolisen kirkon puuttuminen asiaan.

Monia italialaisia tämä ärsyttää, sillä he katsovat pappien näin sekaantuvan politiikkaan. Toiset arvelevatkin, että Vatikaanin puuttuminen asiaan voi päinvastoin saada monet - etenkin naiset - äänestyspaikoille.

Osa italialaisista kuitenkin katsoo, että kirkolla on oikeus ilmaista mielipiteensä.

Vuonna 1974 katolinen kirkko oli vahvasti tukemassa kansanäänestystä avioerojen kieltämisestä sekä vuonna 1981 abortin tekemistä laittomaksi, mutta kärsi molemmilla kerroilla tappion.

Hedelmöityshoitolain muuttamisen puolesta liputtavat monet naisjärjestöt sekä vasemmisto-opposition edustajat. Hallitusrintamaa kysymys sen sijaan jakaa.

Kirkon ohella äänestysboikottiin ovat kehottaneet konservatiiviset Pohjoisen liitto ja kristillisdemokraatit. Sen sijaan varapääministeri Gianfranco Fini kehottaa äänestämään ja on jopa kertonut, miten aikoo itse äänestää. Fini sanoo tukevansa muutosta muihin lainkohtiin paitsi sperman ja munasolujen luovuttamiseen.

Myös tasa-arvoministeri Stefania Prestagiacomo kampanjoi lain muuttamisen ja äänestämisen puolesta. Hän huomauttaa, että jos kansanäänestys epäonnistuu, se avaa katoliselle kirkolle ja äärikonservatiiveille mahdollisuuksia vaatia esimerkiksi abortin tekemistä uudelleen rikolliseksi.

Pääministeri Silvio Berlusconi ei ole kiistaan puuttunut. Hän on pitänyt omana tietonaan sekä kantansa lain muuttamiseen että sen, aikooko äänestää. Oppositiojohtaja Romano Prodi sanoo äänestävänsä, muttei kerro, miten.

Lähteet: AP, BBC, AFP