Italian tiukka hedelmöityshoitolaki jää voimaan

Italian tiukka laki hedelmöityshoidoista jää entiselleen. Kaksipäiväinen kansanäänestys lain lieventämisestä päättyi maanantaina iltapäivällä.

Ulkomaat

Italian sisäministeriön mukaan äänestysinto jäi alle 30 prosentin. Pätevän tuloksen saamiseksi äänioikeutetuista vähintään 50 prosentin olisi pitänyt äänestää.

Viime vuonna voimaan tullut laki on hoitojen rajoitusten osalta Euroopan tiukimpia. Kansalta on nyt kysytty mielipidettä rajoitusten lieventämisestä ja myös alkioiden käytöstä lääketieteellisissä tutkimuksissa.

Kansanäänestys on jakanut kansaa vahvasti. Lain kannattajat syyttävät heikosta äänestysprosentista katolista kirkkoa, joka on kehottanut kansalaisia boikotoimaan äänestystä lakimuutoksen romuttamiseksi.

Italiassa viime vuosikymmenellä järjestetyistä viidestä kansanäänestyksestä jokainen on jäänyt vajaaksi.

Mitä italialaisilta kysyttiin? Äänestämällä italialaiset voivat vaikuttaa neljän lainkohdan muuttamiseen. Mielipidettä kysyttiin muun muassa kohdasta, jossa kielletään alkioiden varastointi myöhempää hedelmöitysyritystä varten ja määrätään istuttamaan kaikki hedelmöitetyt alkiot - enintään kolme - samanaikaisesti. Lisäksi äänestettiin, pitäisikö laista kumota kohdat, joissa kielletään sperman tai munasolujen luovutus, alkion tutkiminen pariskunnalla olevien perinnöllisten sairauksien varalta ja alkioilla tehtävä kantasolututkimus. Kansanäänestyksen taustatekijöitä

Kysymys lain muuttamisesta on jakanut italialaisia pahoin, ja oman lisänsä keskusteluun on tuonut katolisen kirkon puuttuminen asiaan.

Monia italialaisia tämä ärsyttää, sillä he katsovat pappien näin sekaantuvan politiikkaan. Osa italialaisista kuitenkin katsoo, että kirkolla on oikeus ilmaista mielipiteensä.

Vuonna 1974 katolinen kirkko oli vahvasti tukemassa kansanäänestystä avioerojen kieltämisestä sekä vuonna 1981 abortin tekemistä laittomaksi, mutta kärsi molemmilla kerroilla tappion.

Hedelmöityshoitolain muuttamisen puolesta liputtivat monet naisjärjestöt sekä vasemmisto-opposition edustajat. Hallitusrintamaa kysymys sen sijaan on jakanut.

Kirkon ohella äänestysboikottiin kehottivat konservatiiviset Pohjoisen liitto ja kristillisdemokraatit. Sen sijaan varapääministeri Gianfranco Fini kehotti äänestämään ja jopa kertoi, miten aikoo itse äänestää. Fini sanoi tukevansa muutosta muihin lainkohtiin paitsi sperman ja munasolujen luovuttamiseen.

Myös tasa-arvoministeri Stefania Prestagiacomo kampanjoi lain muuttamisen ja äänestämisen puolesta. Hän huomautti, että jos kansanäänestys epäonnistuu, se avaa katoliselle kirkolle ja äärikonservatiiveille mahdollisuuksia vaatia esimerkiksi abortin tekemistä uudelleen rikolliseksi.

Pääministeri Silvio Berlusconi ei ole kiistaan puuttunut. Hän on pitänyt omana tietonaan kantansa lain muuttamiseen. Oppositiojohtaja Romano Prodi sanoi äänestävänsä, muttei kertonut, miten.

Lähteet: AP, BBC, AFP, YLE24