500 suomalaisen luottokorttitiedot vääriin käsiin

Noin 500 suomalaisen luottokorttitiedot ovat joutuneet vääriin käsiin tietomurron yhteydessä Yhdysvalloissa, kerrotaan Luottokunnasta.

Kotimaa

Kortin haltijalla, jonka korttitiedot ovat joutuneet vääriin käsiin, ei ole taloudellista vastuuta. Korttiyhtiöt ja pankit ottavat yhteyttä kortinhaltijoihin ja selvittävät väärinkäytökset.

Luottokunnan korttitietoja vietiin yhtiön mukaan noin 460 ja muiden suomalaisten luottokorttiyhtiöiden tai pankkien korttien tietoja muutamia kymmeniä. Luottokunnan korttien tiedot koskevat noin 300 Visaa, 40 Visa Electronia ja 120 Business Eurocardia.

Suomessa Mastercardeja myöntävä Nordea ei sunnuntaina ollut vielä tarkastanut varastettujen korttitietojen määrää.

Mastercard kertoi lauantaina, että hakkeri on saanut haltuunsa yhteensä jopa 40 miljoonan luottokortin tiedot. Tietomurtoa pidetään kaikkien aikojen suurimpana lajissaan.

Korteista on luottokorttiyhtiöiden arvioiden mukaan noin 14 miljoonaa Mastercardia ja 22 miljoonaa Visa-korttia.

Mastercard Internationalin asiantuntijat ovat jäljittäneet tietomurron Arizonassa toimivaan Cardsystems Solutions -yhtiöön. Yhtiö hoitaa korttimaksutapahtumia kortin käyttäjien ja maksun saajan pankin välillä.

Tietomurrossa tunkeutuja sai haltuunsa yhtiön tietojärjestelmästä korttien haltijoiden nimet, tilinumerot ja korttien voimassaoloajat. Suomalaistietoja järjestelmässä on ollut, jos kortin haltija on asioinut yhdysvaltalaisen yrityksen verkkokaupassa tai jos korttia on käytetty Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI tutkii tapahtunutta.

Lähteet: YLE24, STT