USA valmistamaan taas plutonium 238:aa

Yhdysvaltain hallitus suunnittelee, että maassa alettaisiin taas valmistaa erittäin radioaktiivista plutonium 238:aa, kertoo The New York Times. Plutonium-isotooppia valmistettiin viimeksi 1980-luvulla.

Ulkomaat

Projektin johtajien mukaan kyse on kansallisesta turvallisuudesta, mutta ei avaruuteen sijoitettavista aseista, satelliiteista tai ydinaseista. Hankkeen yksityiskohdat ovat salaisia.

Yhdysvaltain energiaministeriö julkaisi hankkeesta kuitenkin laajan ympäristöraportin.

Materiaalia olisi tarkoitus tuottaa Idahossa toimivassa laboratoriossa. Lähiseudulla sijaitsee useita merkittäviä luonnonsuojelualueita, mm. Yellowstone ja Grand Rapids. Luonnonsuojelujärjestöt pelkäävät niiden olevan vaarassa plutonium-hankkeen takia. Hankkeen lasketaan tuottavan radioaktiviista jätettä 50 000 tynnyrillistä.

Plutonium 238:lla ei ole suurta merkitystä ydinaseissa, mutta sitä voi käyttää esim. vakoilulaitteiden voimanlähteenä. Mikroskooppinenkin annos isotooppia aiheuttaa suuren syöpäriskin. Isotooppi 238 säteilee satoja kertoja voimakkaammin kuin ydinaseissa käytettävä plutonium 239.

Plutonium 238 on aiheuttanut useita vaaratilanteita 1960-luvulla rakettilaukaisujen epäonnistuessa ja satelliittien pudotessa maahan.

Energiaministeriö vakuuttaa, että radioaktiivinen aine on nyt pakattu paremmin, jotta vaarallisen määrän pääsy ympäristöön olisi mahdollisimman epätodennäköistä.

Yhdysvallat käyttää jatkuvasti plutonium 238:aa, jota se ostaa Venäjän ikääntyvistä varastoista. Nyt käynnistetty hanke maksaa 1,5 miljardia dollaria. Materiaalia alkaa valmistua vuonna 2013.

Lähteet: YLE24, Reuters