Lontoon pommi-iskut lyhyesti

LONTOON pormestari Ken Livingstone sanoo tienneensä, että kaupunkia kohtaisi jonain päivänä terrori-isku. Hän arvioi, että suunnitelmat sen varalle ovat toimineet hyvin. Livingstone kehottaa lontoolaisia palaamaan jo normaaliin päivärytmiin.

EU:N sisäministerit pitävät ensi keskiviikkona Brysselissä ylimääräisen istunnon, jossa pohditaan Lontoon terrori-iskujen aiheuttamia seurauksia. Asiasta kertoi EU:n puheenjohtajamaan Britannian viranomainen.

Britannian KUNINGATAR ELISABETIN mukaan iskut eivät muuta brittien elämäntapaa. Hänen mielestään ne vain vahvistavat yhteisöllisyyttä ja uskoa lainvoimaan. Elisabet vieraili perjantaina Lontoon kuninkaallisessa sairaalassa.

NATON 26 jäsenmaata on ilmaissut vankkumattoman tukensa Britannialle Lontoon pommi-iskujen seurauksena. Sotilasliitto järjesti perjantaina päämajassaan Brysselissä Belgiassa hätäkokouksen, jossa pohdittiin iskujen vaikutuksia. Pääsihteeri Jaap de Hoop Schefferin mukaan Nato on valmis apuun, jos Britannia sitä tarvitsee.

ITALIAN pääkaupunkia Roomaa on uhattu hyökkäyksellä terroristijärjestö al-Qaidaan yhteyksissä olevan ryhmän nimissä viestillä Internetissä. Viestissä ylistettiin samalla Lontoon torstaisia iskuja.

ARKKIPIISPA Jukka Paarma on esittänyt surunvalittelunsa Lontoon pommi-iskujen vuoksi Canterburyn arkkipiispalle Rowan Williamsille. Paarman mukaan Williamsin ja Britannian muslimijohtajien tapaaminen heti iskujen jälkeen on osoitus siitä, että uskonnolliset johtajat yhdessä tuomitsevat kaikki terrorin muodot.

SISÄASIAINMINISTERI Kari Rajamäki (sd.) on lähettänyt surunvalittelut brittikollegalleen Charles Clarkelle Lontoon tapahtumien johdosta. Hän korostaa viestissään kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä terrorismin ja sen syiden torjunnassa ja sanoo Suomen viranomaisten tarvittaessa antavan apuaan Britannian viranomaisille.

EDUSKUNNAN PUHEMIES Paavo Lipponen (sd.) on esittänyt eduskunnan puolesta surunvalittelut Britannian parlamentin alahuoneen puhemiehelle. Lipponen kertoo iskujen järkyttäneen kovin myös suomalaisia.

TANSKASSA Kööpenhaminassa poliisi eristi perjantaiaamuna Nørreportin metroaseman keskusta-alueella ja tuhosi sieltä löytyneen epäilyttävän esineen. Tanskan poliisi on nostanut turvallisuusvalmiuttaan Lontoon iskujen jälkeen.

SUOMEN POLIISIN saamalla räjähdysvihjeellä ei ole yhteyttä Lontoon pommi-iskuihin, kertoo suojelupoliisin apulaispäällikkö Petri Knape. Poliisi sai keskiviikkona vihjeen nuorilta, jotka olivat kuulleet bussissa englanninkielisen puhelinkeskustelun "huomisista räjähdyksistä".