Kimasen viimeinen Kuhmon Kamarimusiikki tarjoaa tshekkiläisiä säveliä

Kuhmon Kamarimusiikin perustaja Seppo Kimanen jättää festivaalin turvallisin mielin. Tänä kesänä Kuhmossa soivat tshekkiläiset sävelet, Sibelius sekä Boccherini.

kulttuuri

Uusi johtaja, romanialaissyntyinen alttoviulisti-säveltäjä Vladimir Mendelsohn on jo suunnitellut ensi vuoden ohjelmistoa, mutta sisältöä ei vielä julkisteta.

Viimeistä kesää Kuhmon Kamarimusiikkia luotsaava Seppo Kimanen sanoo, että Sibelius ja Boccherini olivat jo kauan pyörineet hänen mielessään. Suomen Lontoon Instituuttia johtamaan siirtyvälle Kimaselle molemmat teemat tuottivat kuitenkin yllättäen paljon vaivaa, sillä laulajia tuntuivat kiinnostavan samat Sibeliuksen opukset.

1700-luvulla eläneen, tuotteliaan Boccherinin hienovireisen musiikin soittaminen on aina haaste. Harvoin esitettyyn ohjelmistoon paneutuminen ei sekään herättänyt aivan varauksetonta innostusta muusikoiden keskuudessa.

Kuhmon 88 konserttia käsittävän palapelin täydensi tshekkiläinen musiikki, joka esittäytyy täällä yli sadan teoksen voimin.

Jo Boccherinin aikalainen, musiikkimatkailija Charles Burney nimesi Böömin Euroopan konservatorioksi, tarkoittaen Böömillä koko Tshekin nykyisen tasavallan aluetta.

Tshekkimuusikot myös levittäytyivät parin vuosisadan kuluessa ympäri Sydän-Eurooppaa, sillä Böömin vallanneet Habsburgit suosivat tuontimuusikkoja. Aikamatka tshekkiläiseen musiikkiin aloitetaan Jan Zismas Zelenkasta ja päädytään vuonna 1972 syntyneeseen Krystof Maratkaan.

Kimanen jättää Kuhmon turvallisin mielin

Seppo Kimasen mukaan yksi elämäntyö on tehty, nyt voi siirtyä seuraavaan. Kimanen sai ansioistaan äskettäin Ranskan presidentin myöntämän Ranskan ansioritarikunnan Ordre national du Mérite -ritarimerkin ja Yoshiko Arai Ranskan kulttuuriministerin Arts et lettre -kunniamerkin.

Kimanen jättää Kuhmon turvallisin mielin Vladimir Mendelssohnin hoiviin. Tämä romanialainen alttoviulisti-säveltäjä korostaa, että Kuhmo on kuin iso puu, jonka Kimanen on saanut soimaan hyvin.

Mendelssohnin mielestä Kuhmon Kamarimusiikissa on myös huippuhenkilökunta toimiston puolella, joten taiteellinen johtaja voi keskittyä olennaiseen. Ensi vuoden tarjonnasta suunniteltuna on noin kolmasosa, mutta tarkemmasta sisällöstä Mendelssohn vielä vaikenee.

Kamarimusiikki soi Kuhmossa aina heinäkuun viimeiseen päivään saakka. Koosteita Kuhmosta kuullaan Yle Radio 1:ssä perjantaina, sunnuntaina ja keskiviikkona klo 19.03

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset