1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Väärän miehen ampumisesta selvitys

Brasilian hallitus vaatii Britannialta selvitystä väärän miehen ampumiseen johtaneesta välikohtauksesta.

Ulkomaat

Poliisi ampui brasilialaismiehen kuoliaaksi lontoolaisella metroasemalla. Häntä epäiltiin yhteyksistä Lontoon pommi-iskuihin.

Brasilian ulkoministeri Celso Amorim aikoo tavata brittikollegansa Jack Straw'n saadakseen tietoa tragediasta.

Tapauksen myötä poliisin toimintatavat ovat alkaneet herättää huolta niin turvallisuusasiantuntijoiden kuin muslimijohtajienkin keskuudessa.

Sunnuntaina Lontoon poliisi ilmoitti pidättäneensä kolmannen miehen, jota epäillään yhteydestä torstaiseen pommi-iskuyritykseen. Pidätys tehtiin Etelä-Lontoossa Tulse Hillin alueella.

Poliisilähteen mukaan mies ei kuitenkaan ole yksi niistä neljästä epäillyistä, joiden kuvat poliisi julkisti perjantaina.

Brasilialaismiehen käytökselle selitys Poliisin ampuma mies oli 27-vuotias brasilialainen sähkömies, Jean Charles de Menezes, jolla ei ollut mitään yhteyttä iskuihin. Mies on asunut Lontoossa laillisesti kolme vuotta ja hän oli matkalla töihin joutuessaan ammutuksi. Poliisi aloitti Menezesin seuraamisen Etelä-Lontoosta hänen poistuessaan talosta, jota poliisi oli tarkkaillut torstaisen terroriyrityksen jälkeen. Menezesin käyttämä paksu takki lisäsi poliisin epäilyksiä. Stockwellin metroasemalla siviilipukuiset poliisit käskivät miestä pysähtymään, mutta tämä lähti pakenemaan liukuportaita alas ja ryntäsi kohti metroa. Silminnäkijöiden mukaan Menezes kompastui ja poliisi ampui viisi laukausta hänen päähänsä. Menezesin serkku Alex Alves Pereira sanoo, ettei tällä olisi ollut mitään syytä paeta poliiseja. BBC:n Brazilian kirjeenvaihtaja, Tom Gibb, pitää kuitenkin mahdollisena että hän olisi paennut siviilipukuisia poliiseja, "koska tämä oli kasvanut Sao Paolon slummissa, jossa murhaluvut ovat paikoin synkempiä kuin monilla sota-alueilla". Lauantaina poliisi kuvasi tiedotustilaisuudessaan ampumistapausta tragediaksi ja esitti pahoittelunsa sen johdosta. Observer: Iskujen välillä yhteys Britannian turvallisuusviranomaiset ovat löytäneet yhteyden kahden Lontoossa terrori-iskuja tehneen ryhmän välillä, kertoo Observer-lehti.

Lehden mukaan sekä 7. että 21. heinäkuuta tehtyjen iskujen tekijöitä osallistui samalle koskenlaskumatkalle Walesissa.

Torstaisen epäonnistuneen iskun jälkeen poliisi löysi selkäreppuja, jotka yhdistyivät kolmeen osoitteeseen. Osoitteiden avulla löytyi yhteys viimekesäiseen Walesin-matkaan.

Lisäksi torstaisen pommi-iskuyrityksen jälkeen löydetty räjähde on samantyyppistä kuin 7.7. käytetty.

Reilut kaksi viikkoa sitten Lontoon paikallisliikenteeseen tehdyissä iskuissa kuoli 52 ihmistä.

Lähteet: Reuters, BBC, AFP, YLE24