IRA lopettaa aseellisen toimintansa

Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA ilmoittaa lopettavansa kaiken aseellisen toimintansa. IRA kertoo määränneensä taistelijoitaan luovuttamaan aseensa ja lopettamaan vastarinnan Pohjois-Irlannissa.

Ulkomaat

Järjestö ei kuitenkaan aio lopettaa toimintaansa kokonaan, vaan keskittyy jatkossa politiikkaan.

Ilmoitus on tärkeä askel roomalaiskatoliselle puolisotilaalliselle ryhmittymälle, joka on taistellut 30 vuotta päättääkseen Britannian hallinnan Pohjois-Irlannissa. IRA:n on arvioitu olevan vastuussa noin 1 500 ihmisen surmaamisesta.

Pohjois-Irlannin protestanttijohtajat ovat hyvin epäileväisiä IRA:n ilmoituksen suhteen ja sanovat odottavansa useita kuukausia nähdäkseen pitääkö ilmoitus paikkansa.

Turvallisuusasiantuntijat uskovat, että IRA piilottelee edelleen suurta osaa aseistaan maanalaisissa bunkkereissa Irlannissa. IRA sai 1980-luvun puolivälissä Libyalta yli 130 tonnia aseita ja poliisin mukaan ryhmittymä on edelleen salakuljettanut maahan modernia aseistusta.

Blair ja Ahern tyytyväisiä ilmoitukseen Britannian pääministeri otti ilolla vastaan IRA:n ilmoituksen. Blairin mukaan IRA:n päätös oli äärimmäisen tärkeä. - Tämä eroaa kaikista aiemmista päätöksistä. Tähän olemme pyrkineet viimeiset kahdeksan vuotta, Blair ilmoitti. Blairin mukaan "tämä on se päivä, jolloin rauha korvaa sodan ja politiikka korvaa terrorin". Blair toivoo myös, että aseiden riisuminen saadaan käyntiin mahdollisimman nopeasti. Myös Irlannin pääministeri Bertie Ahern oli tyytyväinen. Hänen mukaansa IRA:n ilmoitus aseellisen toiminnan lopettamisesta on merkittävä ja historiallinen tapahtuma, joa ilmoitus muuttuu sanoista teoiksi. - IRA:n loppu puolisotilaallisena järjestönä on tavoite, johon (Bitannian ja Irlannin) hallituksen ovat pyrkineet sotilastoiminnan päätyttyä 1994, Ahern sanoi. Käänne rauhaan keskiviikkona

Tuorein käänne asiaan tuli keskiviikkona, kun Britannia päästi Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n entisen pommittajan vankilasta ehdonalaiseen.

Sean Kelly, 33, kärsi tuomiota vuonna 1993 Belfastin protestanttialueella kaupassa tehdystä iskusta, jossa kuoli kymmenen ihmistä. Hänet palautettiin ehdonalaisesta kalterien taakse muutama viikko sitten.

Britannian Pohjois-Irlannin asioista vastaavan ministerin Peter Hainin mukaan Kelly vapautettiin odotettavissa olevan IRA:n lausunnon vuoksi.

Irlannin tasavaltalaisarmeijan poliittinen siipi Sinn Fein on vaatinut IRA:lta aseista luopumista. Sinn Feinin johtajan Gerry Adamsin mukaan IRA:n aseellisen toiminnan lopettaminen herättää henkiin Pohjois-Irlannin rauhanprosessin. Hän kuvaili IRA:n ilmoitusta lopettaa aseellinen toiminta "rohkeaksi".

Lähteet: Reuters, AP, AFP, YLE24