1. yle.fi
  2. Uutiset

Siperian ja Kazakstanin lintuinfluenssan leviämistä pelätään

Pohjois-Kazakstanissa ja Siperiassa Venäjällä havaittu lintuinfluenssa voi levitä edelleen, terveysviranomaiset varoittavat. Torjuntatöitä taudin pysäyttämiseksi on lisätty entisestään.

Ulkomaat

Kazakstanissa Pavlodarin alueella taudin puhkeaminen on jo vahvistettu, ja myös Akmolaa epäillään nyt tautialueeksi.

Venäjällä kuolleita lintuja on löytynyt tällä viikolla ainakin Altaista, Tjumenista, Omskista ja Novosibirskistä. Uutistoimisto AFP:n mukaan lintuinfluenssaa olisi tavattu myös Kurganin alueella.

Venäjän hätätilaministeriön mukaan maassa on tuhottu muutamien viime päivien kuluessa yli 10 000 lintua viruksen leviämisen estämiseksi.

Venäläisviranomaisten tiedotteen mukaan ainakin Novosibirskin alueelta linnut kuolivat ihmisillekin vaaralliseksi todettuun H5N1-virukseen, mutta muiden alueiden osalta tätä tietoa ei ole täsmennetty.

Saksassa useat osavaltiot ovat jo kertoneet tuontirajoituksista Kazakstanin ja Venäjän lintutuotteille. Myös Euroopan unionilta odotetaan lähiaikoina laajemmin tietoja rajoituksista.

Lintuinfluenssa on vaatinut toistaiseksi ainakin 60 ihmisuhria vuodesta 2003 alkaen. Kaikki tapaukset ovat olleet tähän mennessä peräisin Kaakkois-Aasiasta.

Terveysviranomaiset ovat pitäneet taudin leviämistä myös Venäjälle odotettavana sen jälkeen, kun lintuinfluenssa levisi sen naapurialueille läntiseen Kiinaan.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi