Suomen ilmatilaa loukattiin Porvoon edustalla

Vieras lentokone on loukannut Suomen ilmatilaa perjantaina iltapäivällä. Puolustusministeriö kertoi illalla tiedotusvälineille osoittamassaan tiedotteessa loukkauksen tapahtuneen Porvoon edustalla kilometrin syvyydessä Suomen ilmatilassa.

Kotimaa

Käytännössä ilmatilanloukkaus on siten tapahtunut meren yllä Suomenlahdella. Rajavartiolaitos tutkii tapausta rajaloukkauksena. Puolustusministeriön mukaan loukkauksesta ei voida tässä vaiheessa kertoa tarkempia tietoja.

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen (kesk.) vahvisti perjantai-iltana Ylen TV-uutisille sen verran, että havainto ilmatilan loukkauksesta on aivan selkeä.

Kääriäisen mukaan rajaloukkaus "ei ole mieltäylentävää", mutta hän korosti suomalaisen järjestelmän toimivuutta: asia tulee tietoon heti tuoreeltaan, ja se selvitetään.

Ensimmäinen julkistus sitten alkukesän kiistojen Suomen hallitus sopi kesäkuun puolivälissä, että kaikista viranomaisten tietoon tulevista rajaloukkauksista tiedotetaan jatkossa.

Puolustusministeriön perjantaina tekemä ilmoitus olikin ensimmäinen julkistettu ilmatilan loukkaus Suomen ja Venäjän alkukesällä sattuneen diplomaattisen kiistan jälkeen.

Maat selvittivät tuolloin aiempia Suomen ilmatilan loukkauksia, joita ilmavoimien mukaan sattui toistakymmentä viime lokakuusta lähtien.

Useimmat tapaukset koskivat venäläisiä kuljetuskoneita, mutta muutamilla kerroilla loukkauksiin syyllistyivät Suomen mukaan myös tiedustelutekniikkaa kuljettava tutkavalvonta- ja taistelunjohtokone.

Venäjä ei kahdenkeskisissä neuvotteluissa suoraan myöntänyt loukanneensa Suomen ilmatilaa, mutta oli halukas etsimään keinoja lentotarkkuuden parantamiseksi.

Lähteet: YLE24, Ylen TV-uutiset