Viime vuosina ei vakavia kopteriturmia

Helikoptereille ei ole viime vuosina sattunut vakavia onnettomuuksia Suomessa. Tähän asti tuhoisin turma on vuodelta 1984, kun Ahvenistolla surmansa sai viisi ihmistä ja loukkaantui 26.

Kotimaa

Tällöin yleisölennätyksellä ollut kone putosi yleisön joukkoon. Syynä oli väärin valittu laskeutumispaikka ja myötätuuleen tehty laskeutumisyritys.

Lähes yhtä vakava onnettomuus sattui vuonna 1993 Siuntiossa. Surmansa saivat kolme Lohjan sähkön työntekijää ja lentäjä, kun tarkastuslennolla ollut helikopteri törmäsi voimajohtimiin.

Tällöin syyksi todettiin inhimillinen erehdys.

Ensimmäinen vakava kopteriturma sattui vuonna 1965 Helsingissä, kun kuvauslennolla ollut kopteri törmäsi Metsätaloon pudoten kadulle. Koneen lentäjä ja kaksi matkustajaa saivat surmansa.

Tämän jälkeen kuolemaan johtaneita helikopteriturmia on sattunut seitsemän kappaletta. Ahveniston ja Siuntion lisäksi onnettomuuksia on sattunut Vuotsossa 1976, Kustavissa 1982, Kotkassa 1987 ja Kökarissa 1989 sekä Piikkiössä 1995.

Kökarissa menehtyi kolme ihmistä, Vuotsossa kaksi, sekä Kotkassa, Kustavissa ja Piikkiössä yksi ihminen.

Yhteensä helikopterionnettomuuksissa on kuollut Suomessa 20 ihmistä.

Kuolemaan johtaneita kopterionnettomuuksia ei ole sattunut kymmeneen viime vuoteen. Pääasiassa konevaurioita aiheuttaneita turmia on Onnettomuustutkintakeskuksen tutkinnassa ollut 10 viime vuoden aikana toistakymmentä.

STT