1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Gazan siirtokuntien evakuointi lopuillaan

Israel on saanut Gazan juutalaissiirtokuntien pakkoevakuoinnin lähes päätökseen. Sunnuntaina tyhjennettiin Atzmonan, Slavin ja Katifin siirtokunnat. Asukkaita on enää yhdessä siirtokunnassa, Netzarimissa.

Israelin joukot aloittivat Gazan juutalaissiirtokuntien pakkoevakuoinnin sunnuntaiaamuna uudelleen sapatin ajan kestäneen tauon jälkeen.

Viikon aikana on Gazassa asuneista noin 8 500 juutalaisesta lähtenyt jo selvästi yli 90 prosenttia, ja Israel toivoo saavansa viimeisenkin siirtokunnan tyhjennettyä pian. 21 siirtokunnan evakuoimisen arveltiin alun perin vievän jopa kolmisen viikkoa. Evakuointi on sujunut ripeästi, vaikka osa siirtokuntalaisista on vastustanut sitä tukkimalla portteja ja kieltäytymällä lähtemästä. Mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen yhteenotoissa on loukkaantunut ainakin 40 ihmistä. Protestit jatkuivat sunnuntainakin. Esimerkiksi Katifin siirtokunnassa mielenosoittajat sytyttivät tulen sisäänkäynnin edustalle estääkseen sotilaiden tulon alueelle. Kun Gazan siirtokunnat saadaan tyhjennettyä, Israel evakuoi vielä neljä pientä siirtokuntaa Länsirannalla. Israelin hallitus hyväksyi vetäytymisen viimeisen vaiheen lopullisesti sunnuntaina. Länsirannalla tyhjennettävistä siirtokunnista kahdesta väki on jo lähtenyt itse, mutta kaksi on määrä evakuoida ensi viikolla. Niistä toisen, Sanurin, edustalla evakuointien vastustajat kahakoivat sunnuntaina sotilaiden kanssa, kun nämä olivat tulleet valmistelemaan evakuointia. Osa siirtokuntalaisista aikoo muuttaa Länsirannalle

Ennen kuin siirtokunnat luovutetaan palestiinalaisille, Israelin joukot tuhoavat niissä olevat rakennukset. Palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas on ilmoittanut, että siirtokuntien maa otetaan julkiseen käyttöön. Esimerkiksi Netzarimin siirtokunnasta tulee osa Gazan satama-aluetta ja Moragiin rakennetaan tuhansia asuntoja, hän kertoi lauantaina.

Israelin radion mukaan ainakin 500 Netzarimin siirtokunnan asukasta aikoo yhdessä pysyäkseen muuttaa Arielin siirtokuntaan Länsirannalla. Ei ole tiedossa, aikovatko he jäädä sinne pysyvästi. Myös muita Gazasta lähteneitä on muuttanut tilapäisasuntoihin Länsirannalle.

Israel on tiekartaksi kutsutussa Lähi-idän rauhansuunnitelmassa sitoutunut olemaan laajentamatta juutalaissiirtokuntia. Israel päätti yksipuolisesti luopua Gazan kaikista ja Länsirannan neljästä siirtokunnasta, mutta palestiinalaiset pelkäävät, että maa haluaa pitää kiinni suurimmista Länsirannan siirtokunnista.