Gazan viimeinen siirtokunta tyhjeni

Gazan kaistaleen viimeisen asutun juutalaissiirtokunnan Netzarimin tyhjennys on saatu päätökseen, kertoo Israelin armeija.

Ulkomaat

Netzarimin asukkaiden evakuointi sujui verrattain rauhallisesti. Israelilaiset poistuivat alueelta täyteen pakatuilla busseilla ja autoilla.

Viikon aikana Gazasta on lähtenyt noin 9 000 israelilaista. Alun perin 21 siirtokunnan evakuoinnin arveltiin vievän jopa kolme viikkoa. Viimeisenä tyhjennettävässä Netzarimin siirtokunnassa oli vajaat 500 asukasta. Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas soitti Israelin pääministerille Ariel Sharonille maanantaina sen jälkeen, kun viimeisetkin israelilaissiirtokunnat oli evakuoitu Gazan kaistalta. Sharonin kansliasta kerrottiin, että Abbas oli kiittänyt Sharonia "rohkeasta ja historiallisesta" päätöksestä vetäytyä Gazasta. Sharon ja Abbas sopivat tapaavansa pian, mutta tapaamisen päivämäärää ei vielä sovittu. Gazan tyhjentämistä johtanut kenraali Dan Harel kiitteli siirtokuntalaisia, jotka eivät aiheuttaneet suurempia konflikteja, vaikka joutuivat lähtemään kodeistaan. - Ihmiset lähtivät pois selkä suorana ja arvokkuutensa säilyttäen, Harel kuvaili toimittajille. Hän kiitti myös omia sotilaitaan, jotka ymmärsivät poislähtijöiden surun ja suuttumuksen ottaen ne huomioon toiminnassaan. Harelin mukaan yhteistyö oli sujuvaa myös palestiinalaisviranomaisten kanssa ja turvallisuusjoukot saivat pidettyä militanttiryhmien hyökkäykset kurissa vetäytymisen ajan. Yhdysvaltojen presidentti George W. Bush sanoi maanantaina Israelin vetäytymisen Gazan kaistalta olevan historiallinen askel. -Lähi-idän sydämessä on kehittymässä toiveita herättävä tilanne, Bush sanoi. Israelin vetäytyminen on hänen mukaansa myös osoitus Israelin pääministerin Ariel Sharonin "rohkeasta johtajuudesta". Länsirannalla odotettavissa kahnauksia? Gazan ohella Israel tyhjentää neljä Länsirannan siirtokunnistaan, joista kaksi on jo tyhjillään. Länsirannalla on kaikkiaan 120 juutalaissiirtokuntaa. Länsirannalla sijaitsevissa Sanurin ja Homeshin siirtokunnissa armeija on sen sijaan varautunut poistettavien asukkaiden suurempaan vastahankaisuuteen. Kahden siirtokunnan tyhjentäminen alkaa tiistaina. Sunnuntaina Israelin joukot saivat tyhjennettyä Atzmonan, Slavin ja Katifin siirtokunnat, minkä jälkeen töihin pääsivätkin puskutraktorit, joiden tehtävänä oli hävittää jäljelle jääneet asumukset maan tasalle. Israelin puolustusministerin Shaul Mofazin mukaan Gazan kaistaleen siirtokunnat voitaneen lopullisesti luovuttaa palestiinalaisille 4 - 6 viikon päästä.

Lähteet: Reuters, BBC, AFP, YLE24